Minden információ egy helyen megtalálható a www.jobbadni.hu/ukrajna aloldalon, ahol bemutatjuk, miként segít a Magyar Református Szeretetszolgálat az Ukrajnából érkező menekülőkön.

Már a háború kitörésének napján, február 24-én elindította első segélyszállítmányát Kárpátaljára a Magyar Református Szeretetszolgálat, létrehozták adománygyűjtésüket, az esti órákban pedig megjelent az első önkéntes csapat a Nyugati pályaudvaron. Alig telt el néhány nap, és a vonatokon dolgozók már így informálták a háború elől menekülőket: „Ha leszállnak, csak keressék a zöld angyalokat a vasútállomáson!”.

Hit, remény, biztonság – ebben a három szóban fogalmazta meg a szeretetszolgálat, hogy mit szeretnének munkájuk során a háború elől menekülőknek adni. Az MRSZ munkája több lábon áll, hogy valódi támogatást tudjanak nyújtani ebben a rendkívül nehéz helyzetben. A beérkező tárgyi adományok – élelmiszerek, higiénés termékek, babaholmik – több mint felét egyenesen Kárpátaljára juttattják el segélyszállítmányként, míg ezzel egyidejűleg a hazai menekültellátást is segítik adományaikkal. A szervezet egyik fővárosi telephelyét át is alakította menekültszállóvá, ahol hetek óta több kisgyermekes család van biztonságban. De nemcsak fekhelyet és élelmet biztosítanak: gondoskodtak a gyerekek beiskolázásáról, a szülők számára pedig a szükséges okmányok beszerzésében, álláskeresésben is közreműködnek, de talán a legfontosabb, hogy közös alkalmakkal, áhítatokkal a menekülők lelkigondozására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Mindezek mellett a többi ellátási helyszínen – melyek közül legkiemelkedőbb a határközeli Záhony, valamint a fővárosi pályaudvarok helyett megnyitott BOK Sportcsarnok – azonnali segítséget tudnak nyújtani, legyen szó akár élelmiszer- és tisztálkodási szerekből álló segélycsomagokról, tolmácsolásról, információ átadásáról, szükség esetén pedig szállítás vagy szálláshely felkutatásáról. Komoly és elhivatott munka jellemzi a református karitatív szervezetet: mostanra több mint háromezren vesznek részt az Ukrajnából menekülőkért végzett szolgálatban, köztük kétezernél is többen önkéntesként csatlakoztak az alapítványhoz.

Ha szeretné jobban megismerni a Magyar Református Szeretetszolgálat segítő munkáját, látogasson el a menekültmissziójuk oldalára, ahol minden napi aktualitásról beszámolnak, valamint akár adományozóként, akár önkéntesként lehet csatlakozni a „zöld angyalok” csapatához.