„Radírozzuk ki a különbségeket” címmel idén nyáron is meghirdette tanszergyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy országszerte több mint ezer gyermek számára tegye örömtelibbé a tanévkezdést adományuk által. A programhoz támogatóként csatlakozott a Magyar Olvasástársaság is: 5 könyvkiadóval együttműködve mesekönyvek, ifjúsági regények, ismeretterjesztő olvasmányok is kerülnek idén a tanszercsomagok mellé, hogy az olvasás élményével gazdagodjanak a családok.

A gyermekek szellemi fejlődésében rendkívül nagy szerepet játszik, hogy a tanórákon elsajátított tudás mellett mennyi időt szánnak az olvasásra. Kutatások igazolják, hogy az olvasás egyértelműen hatással van az agy működésére: azok a gyermekek, akik otthonában megtalálhatóak könyvek és szüleik rendszeresen olvasnak számukra meséket, sokkal gazdagabb szókinccsel rendelkeznek, és már az iskolás kort elérve olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek egész életükben meghatározó előnyt jelenthetnek számukra.

Az olvasás kiemelkedően fontos szerepére kívánja felhívni a figyelmet a Magyar Református Szeretetszolgálat a Magyar Olvasástársasággal együttműködve. Az együttműködés első lépéseként a Magyar Olvasástársaság öt kiadó – Móra Kiadó, Geopen Kiadó, Pagony Kiadó, Kálvin Kiadó és a Harmat Kiadó – jóvoltából több mint 600 könyvet, köztük képeskönyveket, meseregényeket, ifjúsági ismeretterjesztő könyveket adományozott a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, hogy az augusztus végén záruló tanszergyűjtő program részeként idén ne csak iskolatáskákkal és írószerekkel, hanem gyermekeknek szóló igényes és tartalmas olvasmányokkal is támogathassák a nehéz helyzetben lévő családokat.

„Az iskolai teljesítményt nagyban befolyásolja a családi háttér. Hazai és nemzetközi kutatások mutatják, hogy azok a gyerekek, akiknek naponta 15 percet mesélnek és vannak saját könyveik, azok lényegesen jobb szövegértéssel rendelkeznek és jobban szerepelnek az iskolában. Fontosnak gondoltuk, hogy ezen az úton is eljussanak azokhoz a gyerekekhez a színvonalas, nekik szóló könyvek, akiknek szülei nem engedhetik meg, hogy könyvet vásároljanak” – mesélt az együttműködés céljáról Pompor Zoltán, a Magyar Olvasástársaság elnöke.

A felajánlást Szilágyi Kinga, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális és adománykoordinációs szolgálatvezetője vette át, aki elmondta: rendkívül hálásak a Magyar Olvasástársaság nyitott és támogató hozzáállásáért. „Szeretetszolgálatunk a Magyar Olvasástársasággal együttműködve olyan programokat, köztük könyvgyűjtéseket, módszertani segédanyagok kidolgozását, olvasótárs képzést szeretnénk megvalósítani, amelyek kézzelfogható segítséget adnak a családoknak ahhoz, hogy a gyermekeik számára a mesehallgatás és a könyvolvasás mindennapos élménnyé váljon” – mesélt a jövőbeli tervekről a szolgálatvezető.