Megérkezett Marokkóba szeptember 10-én, vasárnap éjszaka a Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége, akik hétfőn elkezdték humanitárius segítségnyújtó tevékenységüket az Atlasz-hegység területén, a földrengés epicentrumában. A szolgálatukhoz magyar önkéntesek is csatlakoztak a helyszínen.

Vasárnap éjszaka érkezett meg Marrákesbe a Magyar Református Szeretetszolgálat képviseletében Juhász Márton ügyvezető igazgató és Hegedűs Gábor, az MRSZ Kutató-Mentőcsapatának elnöke. Az Atlasz-hegység lábánál fekvő városnak vannak viszonylag épen maradt részei is, azonban a földrengés nyoma látható a városképen. Épületek dőltek össze vagy szenvedtek kárt szerkezetükben, valamint rengetegen éjszakáztak a parkokban, utcákon, mert nem mernek visszamenni otthonaikba.

A segítségnyújtás leggyorsabb formáját választva az MRSZ munkatársai Marrákesben megvásárolták a legszükségesebb élelmiszereket, így például kenyeret, bébiételt, konzerveket és ivóvizet, melyeket még ma eljuttatnak az Atlasz-hegység területére, amely területileg a földrengés epicentruma volt.

A szolgálathoz ráadásul magyar segítség is csatlakozott: vasárnap éjszaka jelentkezett a Magyar Református Szeretetszolgálatnál Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója, aki kollégáival együtt éppen egy nemzetközi konferencián vesz részt Marokkóban. Péntek éjszaka a helyszínen élték át a földrengést, mindannyian jól vannak, és a híradásokból értesültek arról, hogy az MRSZ csapata Marrákesben tartózkodik, így hétfőn önkéntesként csatlakoztak a szolgálathoz.

A Magyar Református Szeretetszolgálat marokkói humanitárius segítségnyújtását adományainkkal mi is támogathatjuk. A 1358-as adományvonal hívása 500 forint támogatást jelent, de tetszőleges összeggel hozzá lehet járulni a segítő akcióhoz az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint átutalással az alapítvány 10702019-85008898-51100005-as bankszámlaszámán. (közlemény: Marokkó)