A civil kezdeményezés, hogy a mentőautókban utazó beteg gyermekek fájdalmait egy-egy kedves kis plüssmaci ajándékozásával lehetne enyhíteni, évekkel ezelőtt indult Győrből. Az ötletet a Neat Szeretek Mindenkit Nonprofit Kft. továbbgondolta: elképzelésük az volt, hogy a macikat megváltozott munkaképességű munkavállalók varrják, újrahasznosított anyagokból.

Ehhez az elképzeléshez csatlakozott Szeretetszolgálatunk is. Hellenbach Gabriella textiljáték-tervező iparművész által került kialakításra az egyedi, melegséget, puhaságot, szeretetet árasztó plüssmackó. Célunk, hogy minden mentőautóba és minél több kisgyermekhez eljusson. A mentőautó szirénájának már csak a hallatán is gyakran összeugrik a gyomrunk, de mit érezhet egy kisgyermek? Ijedelemmel, félelemmel, fájdalmakkal küzdve, megnyugtatásra, biztatásra van szüksége, valami olyasmire, ami eltereli a figyelmét, ami kizökkenti őt ebből az állapotból. Szeretnénk a macikon keresztül egy kis örömöt és megnyugvást csempészni a mentőautókba ezekben a nehéz pillanatokban.

Ezzel a nemes céllal indult el a mackók gyártása a Magyar Református Szeretetszolgálat különböző telephelyein rehabilitációs foglalkoztatás keretében, megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő munkavállalóink közreműködésével. Szeretetszolgálatunk 2017-ben indította el rehabilitációs foglalkoztatási programját, mely programon keresztül amellett, hogy munkalehetőséget biztosítunk, további nemes ügyeket is szolgálunk. A gyártásban részt vállaló kollégák szívügye a mackók készítése és a program sikeressége.

A program segítségével szeretnénk lehetőséget teremteni a rehabilitációs foglalkoztatásban részt vevő munkavállalóink számára a nyílt munkerő-piacon alkalmazható készségek és képességek fejlesztésére is. Mindezt egy támogató munkakörnyezetben, személyre szabottan végzett munka biztosításával valósítjuk meg. A kézzel készített plüssök gyártása jelenleg két helyszínen, Sarkadon és Harsányban történik. A „Mentő Macik” gyártási folyamata sokrétű, felöleli a szabást, varrást, tömést, hímzést, lyukasztást, tépőzár felerősítést, valamint a Szeretetszolgálat logójával ellátott címkék felhelyezését.

Büszkék vagyunk, hogy mackóink egy szigorú ellenőrzésen estek át, így a termék elnyerte a CE tanúsítványt, mely garanciát nyújt arra, hogy a gyermekek részére készített gyermekjáték biztonságos, megfelel a követelményeknek.
Jelenleg 20.000 darab mackó elkészítésére van vállalásunk az Országos Mentőszolgálat felé, melyeket egyenként becsomagolva, a programot, valamint annak küldetését hirdető üzenet kíséretében, térítésmentesen adunk át részükre.

A „Mackót minden mentőautóba” program missziós célja Szeretetszolgálatunk küldetésének, a Krisztusi parancsolat cselekvő hittel való kiteljesítésének hirdetése. Nagy örömmel és szeretettel adtuk át az első 2000 darab „Mentő Macit” az Országos Mentőszolgálat részére december 11-én a Vörösmarty téren minden évben megrendezésre kerülő karácsonyi vásáron. Ahogyan Juhász Márton ügyvezető igazgató hangsúlyozta: „Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen széles társadalmi réteget meg tudunk érinteni ezzel a programmal, el tudjuk juttatni az igei üzenetet, és mosolyt csalhatunk a rémült gyermekek arcára.”

Ahhoz, hogy a plüssmackók minél több mentőautóba, minél több kisgyermekhez eljuthassanak, fontos a gyártás folytonossága, hogy az ehhez szükséges feltételek biztosítottak legyenek. Alapítványunk szívesen fogad minden olyan felajánlást, adományt, mely ezt elősegítheti. A kész „Mentő Macik” megvásárlásával is támogatható a program. Egy mackó előállítási költsége mintegy 1000 forint, eladási ára 2000 forint . Ily módon aki megvásárol egy mackót, hozzájárul egy másik mackó elkészítéséhez, térítésmentes átadásához. Rendeléseket fogadunk a kis.adrienn@jobbadni.hu email címen is!