A kárenyhítésben és romeltakarításban nyújt segítséget a Magyar Református Szeretetszolgálat hétfős segélycsapata a tornádó sújtotta Dél-Morvaországban. Az MRSZ gyűjtést is indított bankszámlaszámán, a 1358-as adományvonalán és az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.

A Magyar Református Szeretetszolgálat hétfős segélycsapata péntek délután megérkezett a tornádó sújtotta Dél-Morvaországba. Döbbenetes látvány fogadta a református segítőket. A szélsőséges időjárás teljesen letarolta a vidéket. Kicsavart fák, felborult autók, lakhatatlanná vált lakóépületek, törmelék mindenhol, ahová a szem ellát.

„Elképesztő milyen károkat okozott a tornádó!” – kezdte beszámolóját Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója. „Példaértékű a cseh nép hozzáállása. Óriási és váratlan veszteség érte őket, de így is képesek mosolyogni és minden erejükkel azon vannak, hogy mentsék, ami menthető. Mindenki fegyelmezetten végzi a munkáját, legyen szó hivatásos segítőkről vagy önkéntesekről. Nagy örömmel fogadták érkezésünket és rögtön munkához is láttunk!”– zárta mondandóját a vezető.

A református csapat a kárenyhítést és kutatás-mentést segítő eszközöket vitt magával (aggregátor, kárhelyvilágító reflektor, vízszivattyú, láncfűrész, keresőlámpák, kéziszerszámok), emellett speciális katasztrófasátrat, tetőfóliákat, tisztító -és fertőtlenítő szereket, élelmiszercsomagokat vittek magukkal. A humanitárius segélycsomagokat a központi adományelosztó helyen adták le, kiosztásukról a helyi szakemberek gondoskodnak.

A csapat tagjai eddig a kárenyhítésben, romeltakarításban vettek részt és a nap folyamán is ilyen jellegű feladatokat látnak majd el Moravska Nova Ves, Mikulcice, Luzice-ban.

A segélycsapat munkáját és a bajbajutottakat a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámra történő utalással (KÖZLEMÉNY: tornádó) és az MRSZ katasztrófa alapjába történő online befizetéssel is lehet támogatni az adomany.jobbadni.hu oldalon. A 1358-as adományvonal felhívásával vagy az ADOMANY szó SMS-ben való elküldésével pedig 500 forinttal járulhatunk hozzá a misszióhoz.

A katasztrófacsoport egyik fele szombat délután, a másik vasárnap érkezik haza Magyarországra.

Fotók: Kovács Ilka/MRSZ