A Magyar Református Szeretetszolgálat január közepén hirdette meg országos adománygyűjtését, melynek bevételéből tűzifával segít idős és nagycsaládos rászorulókat országszerte a szervezet. Az eddig beérkezett adományok mellé a Szeretetszolgálat további 2 millió forintot saját forrásból is elkülönített, valamint külföldi támogatók segítségét is kérte, hogy 270 család számára tudjon biztosítani tűzifát a szervezet. A cél eléréséhez 5,7 millió forint szükséges, ezért a gyűjtés február végéig tovább folytatódik.

Január második felében megmutatta valódi arcát a tél: január 17-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma három napra vörös kód riasztást adott ki, mely a hajléktalanokat védi a fagyhaláltól. Az extrém hideg időjárás azonban nemcsak az utcán élők, hanem a fűtetlen otthonok lakói számára is nagy veszélyt jelent. A Magyar Református Szeretetszolgálat január hónapban tűzifa programot hirdetett, melyben azoknak a rászoruló nagycsaládosoknak, gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, időseknek, beteg hozzátartozójukat otthon ápolóknak szeretne segíteni, akik fával fűtenek.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal tűzifa adományának köszönhetően mintegy 100 rászoruló család részére már megkezdődhetett a téli tüzelő kiosztása az elmúlt hetekben. Az országos adománygyűjtésre mostanáig mintegy félmillió forint érkezett online bankkártyás fizetéssel, valamint a 1358-as adományvonalon keresztül. A Magyar Református Szeretetszolgálat a nagyszámú tűzifakérelem és a felmerülő logisztikai költségek kapcsán további 2 millió forinttal saját forrásból is támogatja a programot, valamint a Rajnai Egyház is segítő kezet nyújt a program támogatására. Az adományokra azonban továbbra is nagy szükség mutatkozik, ezért az akcióhoz február végéig még bárki csatlakozhat a 1358-as adományvonal felhívásával (minden hívás 500 forint) vagy az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.

Napi szinten számos segélykérő levél érkezik hozzánk, éppen ezért fontos, hogy az év első hónapjaiban se feledkezzünk meg a nehéz helyzetben élőkről.” – hívja fel a figyelmet Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese. „Nagy szükségünk van minden támogatásra, legyen szó akár néhány száz vagy ezer forintról, hiszen ezeknek köszönhetően tudunk országszerte segítséget nyújtani azoknak a családoknak, akik kétségek között és kilátástalan helyzetben vannak, ha a tüzelőanyag megvásárlásáról és az otthonuk fűtéséről van szó.” – tette hozzá.