A Magyar Református Szeretetszolgálat jelen van egész Magyarországon, és azon túl, hogy mindennapi segélyezéssel segítjük a rászorulókat, próbáljuk a kisebb-nagyobb közösségek életét is támogatni. A viharkár hírére a vásárosnaményi kollégák próbáltak azonnal segítséget nyújtani a bajba jutottaknak élelmiszercsomaggal és ruhaadománnyal, valamint felajánlottuk a Kutató-Mentő csoportunk segítségét, de a Katasztrófavédelem és az önkéntesek összefogásának eredményeként erre már nem volt szükség. Arra jutottunk, hogy elindítunk egy országos gyűjtést. Nagy örömmel nyújtom most át az eddig összegyűlt 2,2 millió forint összegű adományt, melyből a Szabolcs-Beregi Egyházmegye 1,7 millió forint, a Nyírségi Egyházmegye pedig 500.000 forint támogatásban részesül.” – ismertette az adománygyűjtés körülményeit Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Parókiák, gyülekezeti termek, templomok is kárt szenvedtek a viharban, főleg a tetőkkel, tornyokkal történt látványos káresemény. Gyulaházán és Nyírkarászon a templomtorony sérült súlyosan, de súlyos kárt szenvedett többek között Nyírmada, Rétközberencs és Ajak is. „A Tiszántúli Református Egyházkerület tartalékalapjából 3,5 millió forintot tudtunk mozgósítani, melyből 2,5 millió forinttal a Szabolcs-Beregi gyülekezeteket, 1 millió forinttal pedig a Nyírségi Egyházmegyét segítjük.” – tudtuk meg dr. Fekete Károlytól, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökétől.

Csegei István, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese, Ilk lelkipásztora elmondta, hogy a község temploma egyébként is jelentős felújításra szorulna, tekintettel a tető állapotára és a fal vizesedésére. Kiemelte, hogy habár ők csak a „vihar szélét” kapták, mégis ledöntötte a torony tetején lévő gömböt és csillagot, valamint lezuhant egy 70-80 kilós vasszerkezet, amely a villámhárítót rögzíti. Isten vigyázó szeretetét mégis megtapasztalhatták, hiszen a közel egy mázsás szerkezet a toronyról a templom kertjébe esett, nem az utcára, ami akár tragédiához is vezethetett volna.

Az ilki református templom lehullott csillaga

Dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese kiemelte, hogy a vihar okozta nehézségek közepette mégis van okunk hálaadásra: „A Szentírásban azt olvashatjuk, mindenért hálát adjatok. Mi is hálát adunk Istenünknek, hogy ebben az óriási viharsorozatban személyi sérülés nem történt. Azt gondolom, hogy egyetlen emberi élet elvesztése minden elhangzottnál nagyobb kárt jelentene számunkra. Hálásak lehetünk, hogy a káresetek számba vételekor nem emberek neveit kell felsorolnunk.

A Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtése a jövőben is folytatódik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viharkár érintettjei számára szánt adományokat banki átutaláson keresztül továbbra is fogadjuk „viharkár” közleménnyel.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 1,7 millió forinttal a Szabolcs-Beregi, félmillió forinttal a Nyírségi Református Egyházmegyét támogatta

Kiemelt kép: Pusztai Sándor