Közel 15 000 önkéntes építi az idei évben a Szeretethidat Kárpát-medence szerte. Az elmúlt évhez hasonlón, az idei évben is a háború sújtotta Ukrajnában lévő Kárpátaljáért tartják a megmozdulást.

Az idei évben 15. alkalommal valósul meg az ország egyik legnagyobb önkéntes akciója, mely során 13 543 önkéntes tesz aktívan környezetéért és közösségéért. Az elkövetkező két napban parkok, kertek, temetők újulnak meg, Másik jellemző segítő tevékenység az idősek, betegek vagy fogyatékkal élők felé történő odafordulás: zenés-verses műsorokkal vagy saját készítésű süteményekkel is megörvendeztették már az önkéntesek az évek során a környezetükben élőket.

„A Szeretethíd az egyik legkülönlegesebb programunk, melynek során nem központilag szervezzük az önkénteseket és feladatokat, hanem saját indíttatásból szervezik meg saját maguknak. Több összefogás is kárpátaljai embertársainkért történik, Szegeden például a kinti líciumoknak gyűjtenek sportszereket az egészségnap alkalmából a Pick- Szeged kézilabda csapat közreműködésével.” – mondta el Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

Az elkövetkező két napban közel 600 csoport tesz a környezete és közössége épüléséért. Az esemény hivatalos megnyitóján nagyecsedi gyermekek budapesti kirándulásáért fogtak össze önkéntesek, akiket a Vígszínház látott vendégül kulisszabejárásra, ezzel is új élményeket adva és a fejlődést adó közösség épülését támogatva. Az intézményi látogatás során a színház igazgatója, Rudolf Péter, valamint jólismert színészekkel is találkozhattak a fiatalok, köztük Halász Judittal, Wunderlich Jószeffel, valamint Medveczky Balázzsal. Magyarország egyik leghátrányosabb településéről érkező húsz gyermek útját már régóta kíséri a Magyar Református Szeretetszolgálat, hiszen célja a felzárkózás elősegítése a lehetőségek bemutatásával. Az érkező gyermekek ezen kívül ajándékba kaptak egy-egy Pöttyös Panni babát is, amit a Magyar Református Szeretetszolgálat megváltozott munkaképességű munkatársai kézzel varrtak a gyermekeknek. A Móra Kiadó és Szepes Mária Alapítvány közreműködésével létrejött puha játékok célja, hogy a Kárpát-medence leghátrányosabb településein lévő óvodákban örömet okozzon a nehéz körülmények között élő gyermekeknek.

A nap folyamán a gyermekek a Light Art Musem kiállítását is megtekinthették az intézmény támogatásával, illetve egy belvárosi séta során a legismertebb nevezetességeket is megtekinthették a fiatalok. A szervező önkéntesek célja, hogy a nagy fizikai távolság áthidalására bemutassák a gyerekeknek, hogy lehetőségük van nekik is látni és megtapasztalni Magyarország csodáit, és motiválják őket a fejlődésre.

De más helyszíneken is épült a Szeretethíd. A már hagyománnyá váló állatkerti munkálatok során felfrissültek a zöld felületek, a Schweitzer Albert Idősek Otthonában pedig műsorral és igés kártyákkal kedveskedtek az ott élőknek. Tartsatok velünk a további Szeretethíd hírekért!