Közel ötmillió forint értékű adománnyal támogatta a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az év során már több alkalommal juttatott adományt az alapítvány az egészségügyi intézmény megsegítésére, november 15-én pedig célba ért az idei legnagyobb támogatás is.

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz-ukrán háború kitörésének első napja óta segítséget nyújt a háború érintettjei számára. Amellett, hogy az ellátási helyszíneken a menekülőket segíti a karitatív szervezet, valamint határon túlra is rendszeresen juttatnak adományokat, az alapítvány kiemelten fontos ügyként kezeli, hogy támogassa azokat a hazai intézményeket, szervezeteket tárgyi adományokkal, akik maguk is részt vállalnak az ukrán menekültek ellátásában.

A kórház azon túl, hogy betölti alapvető funkcióját, a menekültválságban olyan önként vállalt feladatokat is felvállal, mint az ideérkező menekült gyermekek szüleinek, testvéreinek az ellátása. A háború kitörésének első napján megkezdtük a menekültek körében végzett szolgálatunkat mind idehaza, mind a határon túl. Elhatároztuk, ha módunkban áll, akkor nemcsak mi magunk segítünk, hanem támogatjuk azokat a szervezeteket is, akik ezt a segítő szolgálatot végzik, így került a támogatotti körünkbe a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is.” – mesélt a támogatás hátteréről Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet méreteit és az ellátott gyermekek számát tekintve Európa legnagyobb önálló gyermekkórháza, ahol a gyermekgyógyászati specialitások közül minden orvosszakma megtalálható. Összesen 558 ágyon, 7 telephelyen, 27 fekvőbeteg osztályon, 82 ambulancián évente 35ezer fekvőbeteg, félmillió ambuláns ellátás és 2 millió beavatkozás történik. Továbbra is országos covid járványkórházként működik, február óta pedig kiemelt ellátóhelye az ukrajnai menekült gyermekeknek, akik részére 24 órában, a hét minden napján országos ügyeleti központként, ukrán nyelven beszélő orvosokkal és ápolókkal segítik a többi gyermekellátó tevékenységét.  A menekülő családok sok esetben nincsenek felkészülve az akár hosszabb ideig elhúzódó magyarországi tartózkodásra, ezért számukra ruhaneműket és tisztálkodási felszerelést egyaránt biztosítani kell.

A Magyar Református Szeretetszolgálat ezért rendszeres támogatója a Heim Pál Gyermekkórháznak. Az év folyamán már 2,5 millió forint értékű tárgyi felajánlással segítették a kórházat, november 15-én pedig az idei legnagyobb, közel 5 millió forint értékű adomány érkezett a gyermekkórházba.

Nagyon nagy örömmel fogadtuk a Magyar Református Szeretetszolgálat adományát: tartós élelmiszereket és higiénés szereket kaptunk. Ezeket az adományokat nem csupán felhasználjuk majd, hanem egyben szellemi és érzelmi értékük is van. A Szeretetszolgálattal szoros kapcsolatban állunk, régóta segítik a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és általában is a gyermekellátás tevékenységét. Ezekben a nehéz időkben – amikor a világban is nehezebben mennek a dolgok, a beszerzések, az energia- és élelmiszerárak is emelkednek -, az ilyenfajta összefogások még inkább felértékelődnek. – fejezte ki köszönetét az adományok átvételekor dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa.

A Magyar Református Szeretetszolgálat fontos célkitűzésként fogalmazta meg, hogy az adventi időszakban további adományokkal segítik a kórházban ápolt gyermekeket.

Fotók: Szirák Sára/ Református Szeretetszolgálat