A debreceni Egyháztáji vásárnak ezúttal is a Széchenyi kerti Református Egyházközség adott helyet. A megjelent mintegy húsz őstermelőnek a korábbi tapasztalatoknak megfelelően ismét sikerült szinte minden árut értékesíteni: főleg almát kínáltak nagy mennyiségben, valamint új termékként jelentek meg a pékáruk.

Az Egyháztáji vásárra Debrecen tágabb körzetéből is érkeznek a kistermelők. A helyi termelők támogatása mellett az is fontos szempontja a programnak, hogy az áruk rövid szállításának köszönhetően óvjuk környezetünket is a túlzott károsanyag-kibocsátástól. Így kapcsolódik össze egy kezdeményezésen belül a termelők támogatása és a teremtésvédelem. Egy másik fő szempontja az egyháztáji vásár szervezésének a vidéki munkahelyek megtartása és fejlesztése.

„A mostani Egyháztáji vásárt is jó hangulat jellemezte, melyhez hozzájárult két fiatal örömzenélése is: a zeneművészeti kar diákjai klasszikus darabokat adtak elő gitáron – mondta el Dr. Kocsis Attila programigazgató. – Azt tapasztaljuk, hogy ez az alkalom nem csupán minőségi áruk kedvező áron történő beszerzésére ad lehetőséget, de a közösségépítésre, az ismerősök találkozására is.”

A minőségi áruk biztosítása érdekében a szervezők folyamatosan meglátogatják a termelőket, hogy a termelés helyszínén is meggyőződjenek működési hátterükről, az áruk származási helyéről. A hűvösebb időre készülvén pedig már tervbe vették fedett elárusító helyek kialakítását is. Arra viszont meglepetésként már a következő, október 5-i és 19-i rendezvényen is számíthatnak a termelők és a vásárlók, hogy a Szeretetszolgálat munkatársai meleg teával várják majd őket.

Emellett a következő termelői piacokon a vásárlók bekapcsolódhatnak a Református Szeretetszolgálat és a Dorcas Segélyszervezet évek óta működő Kék Vödör akciójába is. A programmal nehéz helyzetben lévő családokat, gyermekeket támogathatnak azzal, hogy a helyszínen átvehető vödröket tartós élelmiszerekkel és édességekkel töltik meg. A két segélyszervezet az adományokat minden évben belföldi és határainkon túl élő magyar családokhoz juttatja el.

Téli alma és burgonya megrendelésére már most lehetőség van a debreceni gyülekezetekben. Ezzel kapcsolatban Dr. Kocsis Attilát lehet keresni a kocsis.attila@jobbadni.hu e-mail címen. Továbbra is várjuk és szeretettel fogadjuk az Egyháztáji vásár iránt érdeklődő kistermelők és egyházközségek jelentkezését.