A kiválasztó hétvégén az olasz, a francia, a német, a holland, a belga, az angol és a cseh partnerek is jelen voltak, hogy az érdeklődő fiatalokkal személyesen találkozzanak és bemutassák a konkrét önkéntes lehetőségeket. Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda a szolgálati lehetőségtől az várja, hogy az önkéntesek egy fontos lelki „utazásban” vesznek részt, amelyben tanulhatnak saját magukról, a világról, az országról, ahol szolgálni fognak és Istenről, aki életeket formál.
A Programiroda munkatársai hiszik, hogy Isten úgy is életeket formál, hogy az önkéntesek segítséget nyújtanak és a segítés által nemcsak az önkéntesek adnak, hanem ők maguk is formálódnak és lelki ajándékokat kapnak.
Az egyik korábbi önkéntes élménybeszámolójában így számolt be tapasztalatairól:
„Az elmúlt év alatt sok csodát láthattam, és azt, ahogy kihajtottak az általam elvetett magok. Minden egyes nap érzem és tudom, hogy Isten kegyelméből vagyok itt, és áldás lehetek mások számára. Ugyanakkor épp ennek az elfogadása jelenti a legnagyobb nehézséget számomra. Engedni, hogy áldás legyek. Áldás legyek itt, ahonnan messze vannak a barátaim, a családom. Sokszor nehéz világítani ott, ahová még nem engedték be az Isten fényét. Nem is érzem, hogy alkalmas lennék rá. A legnehezebb elfogadni a határaimat, azt, hogy nem tudom megmenteni, megváltani, megetetni az összes családot, akikkel dolgozom. ”

Az önkéntes szolgálat során az önkéntesek gyülekezetekben és különböző diakóniai intézményekben szolgálnak és betekintést kaphatnak testvéregyházak és gyülekezetek életébe is.
Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda a továbbiakban is vár még önkéntes jelentkezőket Németországba, Csehországba és egy-egy főt Uruguay-ba, valamint Indiába. Jelentkezni a www.odeprogramiroda.hu honlapon lehet.