Százhúsz tanuló számára tanszerekkel megtöltött iskolatáskát, az erdélyi református testvérek felajánlásából pedig a kárpátaljai ingyenkonyhák részére tartós élelmiszereket adott át a Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége 2023. augusztus 28-án Beregszászon.

A Magyar Református Szeretetszolgálat életében egy évtizedes múltra visszatekintő „Radírozzuk ki a különbségeket” címmel meghirdetett tanszergyűjtés idei célja, hogy Magyarországon és a határon túli területeken összesen 1358 rászoruló diákot támogasson iskolatáskákkal és tanszerekkel, köztük 120 kárpátaljai tanulót is. Az összegyűlt adományokat a nyár utolsó hétfőjén adta át Czibere Károly kuratóriumi elnök munkatársaival a Kárpátaljai Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában. A tanszeradományok értéke meghaladja a 2,8 millió forintot, melyhez az egyéni adományok mellett a Dunántúli Református Egyházkerület is jelentősen hozzájárult 30 darab iskolatáskával.

Bennünket nem a saját elképzelésünk vezet szolgálatunk során, hanem az Ige buzdít arra, hogy vegyük észre a nincstelent. Abban a világban, ahol megélhetési válság van, akkor különösen fontos megmutatni a társadalomnak, hogy nem zárkózhatunk be, hanem segíteni kell a rászorulókon, árvákon, félárvákon. – fogalmazott az iskolatáskák átadásakor a kuratóriumi elnök.

Az egyházkerület és a szeretetszolgálat munkatársai közösen osztották ki a névre szóló tanszeradományokat, miközben Zán Fábián Sándor püspök úr kiemelte: kívánja az iskolások számára, hogy nyugodt tanévnek nézzenek elébe, és a légiriadók mellett is Kárpátalja a nyugalom szigete maradhasson az országban.

Az augusztus 28-i esemény azonban nemcsak a tanszerekről szólt, hanem egy határokon átívelő segítségnyújtásról is. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület az MRSZ-en keresztül tett felajánlást, hogy a kárpátaljai református gyülekezetek, valamint az egyházkerület fenntartásában működő diakóniai ingyenkonyhák működését támogatják 3,4 millió forint értékű élelmiszerrel. Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke az adományok átadásakor elmondta, hogy a jövőben folytatni kívánják a kárpátaljai testvérek segítését, és céljuk, hogy a jövőben még szorosabbá fűzzék az együttműködést a Magyar Református Szeretetszolgálattal, hogy együtt szolgálhassanak a nélkülözők megsegítéséért. „Örömmel hoztuk el gyülekezeteink adományát, de fontos hangsúlyozni, hogy mindezt nem azért tesszük, hogy a magunk nagyvonalúságát mutassuk, hanem a mi Urunk dicsőségét, hogy ahol segítségre van szükség, oda rendel segítőket is.” – hangsúlyozta püspök úr.

A Püspöki Hivatalban történő hivatalos adományátadás után a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tisztségviselői megtekintették a Kárpátaljai Református Egyházkerület beregszászi diakóniai ingyenkonyháját, majd látogatásukat a nagydobronyi ingyenkonyha bejárásával zárták.