A 2006-ban alapított Magyar Református Szeretetszolgálat az adományozástól a térségfejlesztésen át a katasztrófahelyzetekben történő segítségnyújtásig számos területen nyújt támogatást, így például a tavalyi advent során mintegy 100 tonna élelmiszert osztott szét rászorulók között, míg közel 11 000 gyermek arcára varázsolt mosolyt a Nyilas Misi Pakkok segítségével.

Az Alapítvány a jövőben még magasabb szintre kívánja emelni szociális és humanitárius szolgáltatásainak színvonalát, így két korszerű logisztikai központot hoz létre, valamint három ingatlanfejlesztést hajt végre 2020. március 31-ig bezárólag „A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány infrastrukturális fejlesztése” (EFOP-2.2.15-16-2017-00014) projekt keretében.

A 650 millió forint támogatással megvalósuló beruházás keretében Ebesen országos logisztikai központként szolgáló, 1000 m2 alapterületű raktárt alakít ki a Szeretetszolgálat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rászorulóit tudja gyorsabban és hatékonyabban elérni és ellátni a gelénesi raktár. További három településen, Szentesen, Alsóörsön és Pécs-Kertvárosban adománykoordinációs pontokat alakítanak ki. A logisztikai tevékenység fejlesztése mellett a gépjárműpark is bővül.

Május 15-én Ebesen az ünnepi projektnyitó rendezvényen meghívott vendégeinkkel együtt emléklapot írtunk alá, majd közösen összeállítottuk azt az időkapszulát, melyet az épülő raktár mellett helyezünk el. Az alkalmon Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára nagyra méltatta alapítványunk munkáját: véleménye szerint  a Református Szeretetszolgálat munkája felbecsülhetetlen jelentőségű a magyarországi és a Kárpát-medencei segélyezési feladatok ellátásában.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hozzátette: a hazai karitatív szervezetek összesen 4,5 milliárd forintból 37 településen 40 projektet valósítanak meg, ezek egyike az ebesi beruházás.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta: „A szeretetszolgálatra akkor figyelünk, ha baj van, pedig a munkatársak folyamatos munkát végeznek. Nem kell mindent egyszerre kiosztani. Meg kell várni jó időzítéssel azt a pillanatot, amikor jókor tudunk adni és jót meg jól tudunk adni. Egy raktárra emiatt van szükség.”

A projektnyitó ünnepi rendezvény zárásaként megtekinthették a résztvevők az Immánuel Otthon és Iskola kontakttáncát, mely az elfogadásról és az akadályok leküzdéséről szól. Az ebesi gyermekek számára játékokkal, szeretetvendégséggel és ajándékokkal is készült a Szeretetszolgálat.

Fotók: Vargosz (reformatus.hu)