Az Alapítványhoz december 14-ig lehet eljuttatni tartós élelmiszer felajánlásokat, valamint országszerte több áruházi gyűjtést is tartanak az adventi időszakban, hogy karácsonykor legalább tízezer nélkülözésben élő családnak, idősnek és betegnek tudjanak segíteni egy-egy csomaggal.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány megalakulása óta legfőbb célkitűzésének tekinti a rászorulók megsegítését, de az adományozás, a szegények megsegítése a karácsonyi ünnepkör idején kerül leginkább előtérbe.

Ezt a tényt hangsúlyozta dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is 2019. október 29-én Debrecenben, a Szeretetdoboz program induló sajtótájékoztatóján: „Az adventi időszak különösen ráirányítja figyelmünket az adakozásra, mert az egész advent és karácsony arról szól, hogy Isten az Ő egyszülött Fiát nekünk ajándékozta. A gyermek, mint a legdrágább kincs, úgy jelenik meg a betlehemi gyermek képében, hogy ez az Isten ajándéka az emberiség számára. Ha az Isten ilyen önzetlenül adott, akkor az embernek el kell tanulnia ezt az önzetlen, tiszta szívű adakozást.”

Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke ismertette, hogy az Alapítvány egész évben számos különböző módon segíti a bajba jutottakat. Többek között közfoglalkoztási programjukkal több ezer ember számára kínálnak munkalehetőséget, mentor programjukkal az adósságcsapdába került családok számára nyújtanak kiutat, és a napokban zárul a jelentkezési időszak a Nyilas Misi Ösztöndíjprogramra, mellyel tehetséges diákok fejlődését segítik. Az adventi időszakban a különféle adományozási programokon a hangsúly: a Szeretetdoboz akció keretén belül tartós élelmiszercsomagokkal segítik a nélkülözésben élőket, a Nyilas Misi Pakkokban kisgyermekek számára játékokat és édességeket gyűjtenek, és idén újdonságnak számít a Szeretetdoboz-kívánságlista, amikor mélyszegénységben élő gyermekek karácsonyi kívánságait válthatjuk valóra.

Dánielfy Gergő, A Dal 2018 felfedezettje, az X-Faktor tehetségkutató műsorból ismert énekes szerint az adományozás és a boldogság két részre bontható: „Van a fizikai boldogság meg a lelki boldogság. Amikor kisgyermek voltam, a fizikai boldogság volt a meghatározó, vagyis hogy a karácsonyfa alatt ott lesz-e az Xboxom, amire vágytam. De ahogy elkezdtem növögetni, ez változott, és mostmár teljes mértékben azt érzem, hogy a lelki boldogság ettől sokkal többet jelent. Amikor karácsonykor élelmiszerrel segítünk egy családot, ez a boldogság mindkét szinten megjelenik: adunk valamit, ez a fizikai boldogság, de jár mellé a szeretet is, hiszen a csomagban benne van a barátságom, a szeretetem, a bizalmam, és ez a legfontosabb.

 

A Szeretetdoboz program részleteiről Simon Annamária adománykoordinátor mesélt a sajtótájékoztatón: az újrahasznosított, környezetbarát dobozok már átvehetőek a Szeretetszolgálat irodáiban, de gyülekezetek, cégek, iskolák akár nagyobb mennyiséget is igényelhetnek. Az adományokat december 14-ig várják: elsősorban tartós élelmiszereket (cukor, liszt, olaj, tészta, kávé, konzervek) és alapvető higiéniai felszereléseket gyűjtenek, valamint hangsúlyozta, hogy nagyon hasznos adománynak számítanak a cukor- vagy gluténmentes termékek, hiszen a rászorulók között is sokan küzdenek étel intolarenciával. Az elmúlt évben 115 tonna tartós élelmiszert tudott gyűjteni a szervezet, mellyel több mint tízezer nélkülözésben élőt segíthettek.

Fotók: Szirák Sára (TTRE)