A Magyar Református Szeretetszolgálat az adventi időszakban kiemelten fontosnak érzi, hogy a nélkülözésben élő családok és idősek, valamint a különböző szociális intézmények támogatása mellett azokat a társadalmi csoportokat is segítse, akik olyan helyzetbe kényszerültek, ahol nem veszi őket körül támogató családi vagy gyülekezeti közösség. Ennek érdekében december 19-én adományokkal támogattuk a Református Hajléktalan Misszió és Iszákosmentő Misszió szolgálatát.

A református egyház szolgálati területe közel sem ér véget a templomok, valamint az egyházi intézmények falai között: társadalmi missziós területein keresztül képes elérni, támogatni, valamint Isten igéjével megismertetni olyan közösségeket is, akikkel ritkán találkozhatunk a hagyományos istentiszteleti keretek között. Ennek hátterében többféle ok meghúzódhat: az evangélium akadálymentesítését végzik a Vakmisszió és Siketmisszió munkatársai, a nehéz élethelyzetbe került betegek számára lelki támaszt nyújtanak a Kórházlelkészi Szolgálat lelkipásztorai, és a társadalom perifériájára került személyek számára reményt, gyógyulást és esélyt teremtenek a Református Hajléktalan Misszió, illetve a Magyar Református Szeretetszolgálat fenntartásában működő Iszákosmentő Misszió szolgatársai.

Szeretetszolgálatunk karácsony hetében közel 2 millió forint értékű tárgyi adománnyal segítette az elesettek között szolgáló missziókat. Az MRSZ ügyvezető igazgatója, Juhász Márton kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy az idei adventi időszakban ellátogathatott azokhoz, akikre karácsonykor talán a legkevesebben gondolnak:

Jézus azt kérdezi: hiszed-e, hogy meg tudsz gyógyulni? A Református Iszákosmentő Missziót azok a szenvedélybetegek keresik fel, akik hisznek ebben, így örömmel segítjük a gyógyulásukat. A Hajléktalan Misszió munkatársai pedig azok között végzik szolgálatukat, akik a társadalom perifériáján élnek, és akikre legkevesebbszer gondolnak még karácsonykor is. A rászoruló gyerekeknek, időseknek vagy fogyatékkal élőknek könnyebb támogatást gyűjteni, de a hajléktalanokkal szemben előítéletei vannak a társadalomnak, inkább elfordulunk tőlük, és a missziós szolgatársak pedig pontosan értük, az elesettekért, a kitaszítottakért szolgálnak, akik erre a legjobban rászorulnak a krisztusi parancs szerint. Számunkra ezért fontos, hogy részesei lehetünk az adventjüknek és támogathatjuk a munkájukat. – ismertette az adományozás hátterét Juhász Márton.

Márkus Gábor, a Református Hajléktalan Misszió vezetője megköszönte a több mint egymillió forint értékű adományt, amely azonnal fogyasztható élelmiszereket, konzerveket, valamint egy mosógépet is tartalmazott. Az adományok átvételekor elmondta, hogy evangéliumi közösségükben együtt hallgatják Isten igéjét a hajléktalanokkal, akiket a karácsonyi időszakban egy-egy gazdag szeretetcsomaggal is megörvendeztetnek az MRSZ adományából. A többi élelmiszert az utcai szociális ellátás során adják át az aluljárókban, parkokban meghúzódó hajléktalanok számára. „Az Úr Jézus Krisztus a legnyomorultabbakat szereti a legjobban. Isten igéje szerint nekik vannak a legkülönb angyalaik, akik szüntelenül láthatják a mi Mennyei Atyánk arcát. Hatalmas áldás számunkra, hogy a köztük végzett szolgálatunk által mi is minden nap Isten legkülönb angyalává változhatunk.” – mesélt a Hajléktalan Misszió szolgálatáról Márkus Gábor.

Hasonló hiánypótló szolgálatot lát el az alkoholproblémákkal küzdő szenvedélybetegek körében a több mint 40 éves múltra visszatekintő Iszákosmentő Misszió, amely 2022 óta a Magyar Református Szeretetszolgálat fenntartásában végzi munkáját. A misszió az alkoholizmust lelki-testi betegségnek tekinti, Isten segítségét a mögöttes lelki terhek megoldásában keresi. „A Református Iszákosmentő Misszió egy olyan átmeneti otthonban segíti Dömösön a szenvedélybetegek, elsősorban alkoholisták gyógyulását, akik rossz fizikai állapotuk miatt nemcsak lelki segítségre, hanem testi erősítésre is szorulnak. A szeretetszolgálat adventi adománya, így az élelmiszerek és a vitaminok az ő ellátásukat fogják szolgálni a háromhetes gyógyító rehabilitáció során, amit hálásan köszönünk magunk és ellátottjaink nevében is.” – mondott köszönetet az adományért Némethné Balog Katalin, az MRSZ Református Iszákosmentő Missziójának vezetője.