Hétfős segélycsapatot indít a tornádó sújtotta Csehországba a Magyar Református Szeretetszolgálat. A katasztrófacsoporthoz csatlakozik egy nemzetközi vizsgával rendelkező területátvizsgáló mentőkutya is. A reformátusok kárenyhítéshez szükséges eszközöket és humanitárius segélycsomagot visznek a térségbe.

Jégesővel kísért tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek. A katasztrófa halálos áldozatokat is követelt. A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat.

A katasztrófát követően a Magyar Református Szeretetszolgálat felvette a kapcsolatot a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségével, valamint Magyarország Prágai Nagykövetségével és segítséget ajánlott a bajbajutottak számára.

A Magyar Református Szeretetszolgálat hétfős csapata kiegészül egy nemzetközi területátvizsgáló vizsgával rendelkező mentőkutyával is, aki szükség esetén szintén bevethető. A református csapat a kárenyhítést és kutatás-mentést segítő eszközöket visz magával (aggregátor, kárhelyvilágító reflektor, vízszivattyú, láncfűrész, keresőlámpák, kéziszerszámok), emellett speciális katasztrófasátrat, tetőfóliákat, tisztító -és fertőtlenítő szereket, élelmiszercsomagokat juttatnak el a térségbe. A csapat tagjai képzett önkéntes tűzoltók, így igény esetén be tudnak kapcsolódni a kárterületi munkába is.

A segélycsapat munkáját és a bajbajutottakat a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámra történő utalással (KÖZLEMÉNY: tornádó) és az MRSZ katasztrófa alapjába történő online befizetéssel is lehet támogatni az adomany.jobbadni.hu oldalon.

A csapat várhatóan ma délután érkezik meg a segítségnyújtás helyszínére, mely Moravska Nova Ves, Mikulcice, Luzice lesz.

Fotók: Csordás Ádám/MRSZ