Budapest, 2020. június 4. – A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány 27 ezer szájmaszkkal, továbbá arcpajzsokkal és immunerősítő készítményekkel segíti a határon túli református egyházkerületeket a Nemzeti Összetartozás Napján. Az akció a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójának napján kezdődött, de a határon túl élő magyarság megsegítése, ahogyan korábban is, úgy a jövőben is kiemelt szerepet játszik a Szeretetszolgálat életében.

Alapítványunk neve így hangzik: Magyar Református Szeretetszolgálat. Nem magyarországi, hanem magyar. Ezzel is jelezve, hogy minden magyar testvérünk mellett vagyunk, éljen bárhol a világban. A határon túli kapcsolat nem korlátozódik június 4-re. Szeretetszolgálatunk megalakulása óta fontos szerepet tölt be, és ez a jövőben is így marad. Mégis szerettük volna, ha ezen a napon, amikor történelmünk sorstragédiájára emlékezünk, akkor még erősebben érezzék a határon túliak, hogy számíthatnak ránk.” – fogalmazott a kezdeményezésről Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a felvidéki Komárom városában, az eseményekről történő megemlékezés során.

Akárcsak korábban a hazai református gyülekezeteket, úgy a hat határon túli egyházkerületet is összesen 27 ezer, az ottani reformátusok lélekszámának megfelelő arányban sebészi szájmaszkkal segíti a Szeretetszolgálat, hogy a lelkipásztorok, egyházi dolgozók és gyülekezeti tagok egészségének védelmét segítsék. A maszkok mellett további adományokat is juttattak el a külhoni magyarok számára: Felvidékre például arcvédő pajzsokat és immunerősítő készítményeket, míg Kárpátaljára higiénés termékeket szállítottak.  Habár jelen támogatást kedvezményezettként a református gyülekezetek veszik át, a Szeretetszolgálat segítő tevékenységét vallási, nemi és faji hovatartozástól függetlenül végzi, a rászorulókat mindezektől függetlenül támogatják a jövőben is a határon túli területeken.

A határon túli magyarsággal való szoros együttműködés hosszú múltra tekint vissza a Magyar Református Szeretetszolgálat életében: rendszeresen juttatnak el tartós élelmiszereket, ruhákat és egyéb adományokat a helyi magyar közösségek számára. Az elmúlt évben tematikus gyűjtést hirdetett az alapítvány a kárpátaljai rászoruló gyermekek nyári táboroztatására, és Erdélyben is megnyitotta első irodáját a karitatív szervezet. Habár a koronavírus miatti határzárak némileg megnehezítik az alapítvány munkáját, mégis minden lehetőséget megragadnak, hogy folytassák a határon túli magyarok támogatását.