Az egység kimondása óta eltelt évtizedben szorosabbra fűzték egyházkerületeink kapcsolatukat. Közösen végezhettük a misszió, a diakónia és a tanítás szolgálatát. Tovább munkálkodunk egységünk egyházjogi összhangján, dolgozunk a lelkészképzés követelményeinek egységesítésén és elősegítjük a magyar református diaszpóra szervezett tudományos kutatását. Segítő kezet nyújtunk egymásnak természeti csapások és váratlan katasztrófák esetén. Testvéri szolidaritást vállalunk a magyar és más nemzethez tartozó, szükséget szenvedő keresztyén közösségekkel. Mindezek meghatározó jelentőségűek a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány számára is, hiszen mi is aktív szolgálatot végzünk a határon túl élő rászorulók körében is.

A május 17-i ünnepi zsinati ülésen az évfordulót bővüléssel ünnepelhettük. Az amerikai Kálvin Egyházkerület is csatlakozott a Magyar Református Egyházhoz, mely a Krisztus Egyesült Egyházához tartozó magyar gyülekezeteket tömöríti. Ahogyan püspökük, Krasznai Csaba fogalmazott:  „Egyek lettünk veletek keresztyén református testvéreink, akik a Kárpát-medencében vagy a világ bármely táján éltek és tagjai vagytok a Magyar Református Egyháznak. Köszönöm zsinatunk nevében azt az áldást és szeretetet, hogy visszafogadtátok gyermeketeket.”

Május 18-án pedig valóban megélhettük az egységet református testvéreink közösségében. Több mint tizenötezren vettek részt az egész napos programsorozatban – úrvacsorás istentisztelet, dicsőítés, imalánc, gyermekprogramok is szerepeltek a lehetőségek között.

Ez a nap több szempontból is jelentős volt számunkra. A május 24-25-én megrendezésre kerülő Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok megnyitójára is az Egység Napján került sor, ahol az Alapítvány ügyvezető igazgatója, Juhász Márton köszöntötte az érdeklődőket, valamint az idei Szeretethíd fővédnöke, Ábrahám Márta hegedűművész és az Ábrahám Consort tagjai kápráztatták ez játékukkal a több ezres közönséget.

A Magyar Református Szeretetszolgálat több területe is bemutatkozott különböző helyszíneken a nap során. Az Új Városháza előtt adományokat osztottunk, a jelentkező rászorulókat tartós élelmiszercsomaggal segíthettük. A Lehetőségek Piacán és a Baltazár Dezső téren munkatársaink bemutatták programjainkat az érdeklődőknek, ismertetve, hogy kiket és milyen módon lehet segíteni a szervezeten keresztül. A családok és gyermekek számára a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola udvarán három légvárral, érzékenyítő programokkal, kézműves foglalkozással készültünk és csaltunk mosolyt több száz gyermek arcára. Másik, igen nagy népszerűségnek örvendő programunk a Kutató-Mentőcsoportunk kutyás bemutatója volt, ahol a különböző keresési feladatokat mutatták be nemzetközi vizsgával is rendelkező kutyusaink.

 

Hálásak vagyunk Istennek, hogy mi is részesei lehettünk a Magyar Református Egység Napjának. Imádkozunk azért, hogy óvja, vezesse és áldja meg magyar református testvéreink életét és szolgálatát!

 

Fotók: ifj. Derencsényi István

Kiemelt kép: Kalocsai Richárd