Kérjük, aki teheti segítsen az alábbi számlaszámon:

Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank)

Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „borsod”

Nemzetközi bankszámlaszám: HU04-1070-2019-8500-8898-5010-0002

SWIFT-kód: CIBH HU HB

A pénzadományokon felül elsősorban ácsmesterekre és tetőfóliára, palára lenne szükség, hogy a nap folyamán lezúduló eső ne áztassa el teljesen a megrongálódott épületeket. Kérjük, aki ebben tudna segíteni az jelentkezzen az alábbi telefonszámon ózdi adománykoordinátor kollégánknál: Sebestyén Márta – 30/195-53-74

A pusztító nyári viharok nem kímélik hazánk északkeleti térségét. A júniusi szabolcsi viharkár után augusztus 13-án Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érte természeti pusztítás. A jég és a hirtelen lezúduló csapadék több településen jelentős károkat okozott, Parasznyán például több lakóház tetejét magával sodorta a leömlő víz. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány a károsultak megsegítésére országos adománygyűjtést hirdet: nemcsak pénzt gyűjt a szervezet, hanem tetőfólia felajánlását, valamint ácsmesterek jelentkezését is várják.

Országszerte több helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tizenhat településen végzett jelentős pusztítást a természet. Háztetőket rongált meg a jégeső, kéményeket döntött le az erős szél, elektromos berendezéseket tettek tönkre a villámcsapások, valamint a kidőlt fák és leszakadt ágak kárt okoztak a gépjárművekben. Néhány óra alatt több tízmilliós kár érte a megyét.

A legnagyobb pusztítás Szint, Szögligetet és Szőlősardót érte, a három településen mintegy 80 ingatlant ért akkora kár, hogy tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A helyi önkormányzatok megerősítették, hogy sajnos nem minden háztartásnak volt biztosítása az ingatlanra, ezért több családnak hatalmas szüksége van a gyors segítségre.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a természeti katasztrófák idején is segítséget kíván nyújtani a kárt szenvedettek számára. Az Alapítvány önkéntes tűzoltó csapata, valamint adománykoordinációs központja már felvette a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal, hogy minél hathatósabb módon tudják támogatni a helyieket. Emellett országos adománygyűjtést indít a szervezet a borsodi viharkár érintettjei számára. Júliusban a szabolcsi viharkárosultak megsegítésére 2,2 millió forintnyi adománnyal tudott segíteni a szervezet, most pedig a borsodiakon szeretnének anyagilag is segíteni.

fotó: Kozma István/boon.hu