Érted a pénzed?” elnevezéssel pénzügyi tudatosságra ösztönző programot indított a Magyar Református Szeretetszolgálat. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvalósuló projektben ózdi hátrányos helyzetű fiatalok vesznek részt. A cél, hogy az edukációs élménypedagógiai módszerek és szakmai mentoráció révén felelős pénzügyi döntéseket hozzanak későbbi életük során a résztvevők.

Elstartolt a Magyar Református Szeretetszolgálat „Érted a pénzed?” elnevezésű új programja, melyben 7-12. osztályos, hátrányos helyzetű ózdi fiatalok vesznek részt. A projekt célja, hogy a résztvevő gyerekek könnyebben boldoguljanak a pénz világában és felelős gazdasági döntéseket hozzanak.

A program keretében tematikus táborokat, szakköröket és egy kirándulást szervez a Szeretetszolgálat, valamint egy ösztöndíjprogram is része a projektnek. A táborok Ózdon valósulnak meg hat turnusban, melyeken összesen 100 hátrányos helyzetű fiatal vesz részt. A háromnapos táborok első két napján a gyermekek a családi gazdálkodást érintő kérdésekre kapnak játékos módon választ, kifejezetten élménypedagógia módszerek alkalmazásával. A tábor zárásaként pedig Budapestre látogatnak a fiatalok és kísérőik, így a tudás megszerzésén kívül élményekkel is gazdagodhatnak a résztvevők.

A szakkörök szeptemberben indulnak kétheti rendszerességgel, melyek során a résztvevő fiatalok a nyári tábor alatt megszerzett tudásukat bővíthetik és mélyíthetik el. A szakkörök digitális tananyaggal is kiegészülnek, amelyeket a gyermekek otthonukban folyamatosan elsajátíthatnak, átismételhetnek. A program során a gyermekek egy pontgyűjtő versenyen is részt vesznek, melyben a legsikeresebb diákok ösztöndíjban részesülnek.

„Az „Érted a pénzed?” projekt során szeretnénk megmutatni a programban résztvevő fiataloknak, hogy a felelős pénzügyi döntések megkönnyítik, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik a mindennapokat” – mondta el Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális fejlesztési ágazatvezetője. A szociális szakember kitért arra is, hogy a hosszú távú cél az, hogy a fiatalok felnőtt életük megkezdésekor tudatosan kezeljék pénzügyeiket és a megszerzett ismeretek megkönnyítsék számukra a munkavállalást is.

Az „Érted a pénzed?” program a Magyar Nemzeti Bank támogatásával valósul meg.