Az internet világában élünk, ahol akarva-akaratlanul is ömlik felénk a rengeteg információmennyiség. Az X és Y generáció nem ebben nőtt fel, de mi a helyzet az 1997 után születettekkel, a Z generációval, akik már az internet adta előnyökkel és hátrányokkal teli életben szocializálódtak? Milyen az ő lelkiviláguk? Hogyan élik meg, a kortársaikkal legtöbbször virtuális térben történő kommunikációt? 

A fiatalok fóbiája tényleg „fiatal” fóbia, ugyanis kutatások szerint, a mai tizenévesek szorongásai egészen újkeletűek a korábbi generációkéhoz képest. Szorongás, pánik, félelem, magány… és még sorolhatnánk. Ezek azok az érzések, amelyek nagyon sok tinédzsert rabul ejtenek és fogva tartanak, úgyis, hogy sokan nincsenek is tudatában annak, hogy mi történik velük, csak egyszerűen azt érzékelik, hogy valami nincs rendben. A szorongás tényének felismerése, már egy nagyon jó kezdet a gyógyuláshoz vezető ösvényen.  

Mindannyian teli vagyunk félelmekkel, még azok is, akik ezt tagadják, ám a kamaszkorban a különböző hormonfolyamatoknak köszönhetően, nemcsak a testünk változik, (nőiesedik, férfiasodik) hanem a lelkünk is folyamatos útkeresésben van, ami által még jobban sebezhetővé válunk. Ebben az élethelyzetben fontos, hogy a szárnypróbálgatások, a kisebb lázadások, a beszélgetések, a csoporthoz való tartozás, az önmegismerés és a határok próbálgatásának tere biztosítottá váljon. Ennek a térnek a biztosításához nagyon fontos az, hogy a tinik biztonságban érezzék magukat, melyet a szülő, egy baráti társaság, vagy akár egy tanár, meg tud adni a fiatalok számára.  

Képbe került azonban az internet, ami a nagy extrovertált alkalmazásaival, úgy mint a Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Snapchat, TikTok, pont az ellenkezőjét éri el. Ugyanis a serdülő fiatal ahelyett, hogy kimenne a szabadba és ismerkedne, barátkozna a korabeliekkel, inkább otthon ül a négy fal között és az okostelefonjába kapaszkodva próbál virtuális kapcsolatokat létrehozni. Az ezeken a felületeken létrejött kommunikáció rendkívül káros lehet a tinédzserek számára, mivel gyakorta fordulnak elő a chatelésekben trágár szavak, szexuális tartalmú mondatok és képek, illetve verbális abúzus, melyben a fiatalok érzelmileg sérülnek. Nem beszélve mondjuk, például az Instragamon a tinik által bekövetett celebekről, akik közül sokan irreális képet festenek önmagukról, ezzel is növelve a fiatalkorúak saját testképükhöz viszonyult frusztrációját. 

Elmondható tehát, hogy a Z generáció szorongásairól javarészt a különböző internetes alkalmazások használata, a média eszközei által közvetített irreális elvárások tehetnek, melyek függetlenek az adott fiatal, illetve családjának társadalmi helyzetétől. Fontos, hogy megértéssel és szeretettel forduljunk a serdülő kiskamaszokhoz, mivel valóban nem könnyű élni ebben a gigantikus információáramlásokkal átszőtt világban.