Átfogó és személyre szabott segítséget nyújt a téli krízisidőszak idején a rászorulóknak a Magyar Református Szeretetszolgálat, melynek támogatásához országos adománygyűjtést hirdet a karitatív szervezet. A Felebarát program részeként hideg és meleg élelemmel, tűzifával és utalványok formájában anyagi támogatással is segíti a nélkülözésben élő családokat és idős testvéreket az alapítvány, valamint a következő hetekben kiemelt szerepet kap a hajléktalanok támogatása is.

 Az adventi időszakban több mint 8000 gyermek ünnepét tette szebbé a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint 100 tonna tartós élelmiszert és tisztálkodási szert gyűjtött össze a szervezet, hogy a nehéz helyzetben élő családokat és időseket tudja támogatni határon innen és túl. A segítségre azonban nem csak karácsonykor van szükségük a rászorulóknak, hanem a teljes téli krízisidőszakban, amikor az otthon melegének biztosítása nagy terhet jelent az egyébként is szűkös anyagi helyzetben.

Ebből a szükséghelyzetből kiindulva hirdeti meg az év első hetében Felebarát címmel negyedéves adománygyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat. A program célja, hogy január és március között jelentősebb mértékben támogassa az alapítvány a leginkább rászorulókat személyre szabottan, a kérelmező egyéni szükségletének megfelelően. Ennek keretében a megélhetési gondokkal küzdőket tartós élelmiszercsomagokkal, tisztító- és tisztálkodási szerekkel, továbbá indokolt esetben utalvány formájában anyagi támogatással segítik. Azok számára, akiknek a fűtés hiánya jelent fenyegető veszélyt, tűzifát juttat országszerte a szervezet. A téli krízisidőszakban mindezek mellett kiemelt szereppel bír a hajléktalanok támogatása is. A főváros mellett Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Sárospatakon több alkalommal szerveznek melegétel osztást a nincstelenek számára, illetve teajáratot üzemeltetnek Budapesten és Miskolcon heti rendszerességgel, amikor forró itallal, szendvicsekkel és takarókkal látják el az utcán élőket.

A program és a téli segítségnyújtás hátteréről Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója így fogalmazott:

„A felebarát szó eredeti jelentése szerint közelit, szomszédost jelent. A téli krízisidőszak idején az egyik legfőbb üzenete a programunknak, hogy vegyük észre a hozzánk közel élőkön, ha bajban vannak, szükséget szenvednek, és ne menjünk el szótlanul mellettük. Szeretnénk, ha a rászorulók iránti szolidaritás nem csak az adventi időszak végéig tartana, hiszen a Biblia üzenete örök: szeresd felebarátodat, mint magadat.”

A Magyar Református Szeretetszolgálat Felebarát programja támogatható 2024. január 5. és március 31. között a 1358-as adományvonal hívásával, mely egységesen 500 forint felajánlást jelent, továbbá tetszőleges összeggel segíthető az adománygyűjtés az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint az alapítvány bankszámlaszámára történő utalással: 10702019-85008898-51100005 (közlemény: Felebarát.)