Átadta mintegy 1000 m2-es adomány-logisztikai célú raktárát a Magyar Református Szeretetszolgálat Ebesen, „A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány infrastrukturális fejlesztése” (EFOP-2.2.15-16-2017-00014) projekt keretében.

Országos logisztikai központként szolgál majd az az 1000 m2-es adomány-logisztikai célú raktár, melyet a Hajdú-Bihar megyei Ebesen alakított ki, s adott át ünnepélyes keretek között szeptember 4-én a Szeretetszolgálat. A raktár 700 m2-es területét 3 szintes polcrendszerrel látták el, melyeken tárolni tudják az adományokat: tartós élelmiszereket, cégek felajánlásait, gyülekezetek, iskolák gyűjtéseit, valamint a holland adományozó társszervezetek küldeményeit. A raktár egy fűthető csarnokrésszel is rendelkezik, emellett irodák, öltözők és csomagolóhelyiség találhatók az épületben, utóbbiban rehabilitációs programja keretében megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat majd az Alapítvány.

Mindemellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportjának felszerelése is itt kerül elhelyezésre. A 16 fős csapat többek között kutyás mentőakciókban és eltűnt személyek kutatásában, katasztrófahelyszíneken sürgősségi és egészségügyi alapellátás biztosításában, valamint műszaki mentésben tud segítséget nyújtani. Határközelsége miatt az erdélyi és kárpátaljai magyarság részére történő segítségnyújtás bázisául is szolgál.

Az avatóünnepségen több magas rangú képviselő is tiszteletét tette.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára utalt rá, hogy a kormány az Európai Unióban egyedülálló módon segíti a karitatív munkát Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Hozzátette: hazánkban hat nagy és három kisebb karitatív szervezet gondoskodik a rászorulókról, közülük nyolcat a történelmi egyházak működtetnek. A nagy szervezetek, köztük az MRSZ 650-650 millió forint, a kisebbek 200-200 millió forint támogatást kaptak a munkájukhoz.

Ebből a forrásból az ebesi mellett további tizenegy logisztikai bázis, nagyobb raktár, illetve huszonkét kisebb, regionális bázis, vagy iroda épült fel – mutatott rá az államtitkár.

Soltész Miklós szerint a karitatív szervezetek sokat segítettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A szervezetekkel együtt úgy döntöttek, hogy a felajánlásokból nyolc kórháznak, köztük a debreceni Kenézy kórháznak adományoznak egy-egy személygépkocsit a további védekezés támogatására – jelentette be az államtitkár.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára jelezte: ebben a költségvetési ciklusban 4,5 milliárd forint pályázati forrást biztosítottak a karitatív szervezeteknek munkájuk támogatására.

Biztosította a jelenlevőket, hogy a következő európai uniós költségvetési időszakban is segíteni fogják a karitatív szervezetek munkáját.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára az avatáson a társadalmi szolidaritás visszaépítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a szolidaritás mindannyiunk ügye, a helyi közösségeké, az önkormányzatoké, a helyben élő embereké, az egyházé, és a kormányé is.

Az államtitkár szavai szerint a szociális szférában és a gyermekvédelemben a kormány kiemelten számít az egyházak szerepvállalására. 2010 óta a szociális területen 15-ről 25 százalékra, a gyermekvédelemben 7-ről 60 százalékra nőtt az egyházak jelenléte – mutatott rá a szociális ügyekért felelős államtitkár.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a választókerület ékkövének nevezte Ebest, amely két nagyobb város, Debrecen és Hajdúszoboszló között jó példával szolgál, hogyan lehet helytállnia egy összetartó közösségnek.

Fekete Károly, tiszántúli református püspök köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a szeretetszolgálat kellő bölcsességgel használja majd új logisztikai központját annak érdekében, hogy továbbadja az adományokat a rászorulóknak.

Oláh István, az alapítvány kuratóriumi elnöke azt emelte ki, hogy a mostani beruházás eredményeként először van saját, és nem bérelt logisztikai bázisa és raktára a szeretetszolgálatnak.

Lutár Balázs, az alapítvány igazgatóhelyettese, és Juhász Márton, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondták: a 650 millió forintos beruházás eredményeként az ebesi raktár mellett Gelénesen 200 négyzetméteres logisztikai központot hoztak létre, további három településen, Pécsett, Szentesen és Alsóörsön pedig adománykoordinációs pontokat alakítottak ki. Az ingatlanfejlesztéseken túl eszközöket, gépeket, felszereléseket, informatikai eszközöket, valamint négy személyszállításra és adományszállításra alkalmas gépjárművet is beszereztek.

Az ebesi raktárban helyezik el a református szeretetszolgálat kutató- és mentőcsoportjának felszerelését is. A 16 fős csapat tagjai többek között kutyás mentőakciókban és eltűnt személyek kutatásában, katasztrófahelyszíneken sürgősségi és egészségügyi alapellátás biztosításában, valamint műszaki mentésben tudnak segítséget nyújtani.

A mentőcsapat vizsgát tett tagjainak az avatóünnepségen Kovács Ferenc dandártábornok, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató adta át az igazolványokat megjegyezve, hogy a csapat tagjai immár az ország egész területén, de a határokon túl is részt vehetnek a segítségnyújtásban.

A szalagátvágást követően a résztvevők megtekinthették a logisztikai központot. A helyszínre kitelepült a Szeretetszolgálat Mentő Maci üzeme is és többen kipróbálhatták a Mentő Macik gyártását is.

Háttér

A Szervezet a 650 millió forint támogatással megvalósuló beruházás keretében az ebesi raktár mellett Gelénesen egy 200 négyzetméteres logisztikai központot hoz létre. Emellett további három településen, Pécsett, Szentesen és Alsóörsön adománykoordinációs pontokat alakít ki – utóbbiak átadására is hamarosan sor kerül. Az ingatlanfejlesztéseken túl eszközök, gépek, fel­szerelések, informatikai eszközök beszerzése is megvalósult, valamint négy személyszállításra és adományszállításra alkalmas gépjármű is beszer­zésre került. Mindezek hosszútávon is költségha­tékonyabbá teszik a Szervezet feladatvégzésnek folyamatát, illetve lehetővé tesznek egy sokkal dina­mikusabb, felmerülő szükségekhez és igényekhez igazodó reagálást.

Az egyik gépjárművet Meseköz-busszá alakította át az Alapítvány, amely a hátrányos helyzetű terü­leteken élő gyermekek számára biztosít fejlesztési lehetőségeket. A fentieken túl 2 szoftver növeli a ha­tékonyságot: egy adománykoordinációra és raktár­készlet-kezelésre alkalmas, valamint egy projekt-/dokumentumkezelő szoftver, melyek támogatásával a szervezet belső kommunikációja, valamint a kari­tatív és humanitárius szolgáltatások fejlesztése még magasabb színvonalon valósítható meg.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os alapítása óta több millió embernek nyújtott segítséget határainkon innen és túl. A szervezet szociális segélyezési, fejlesztési, ifjúsági, közfoglalkoztatási, katasztrófasegélyezési programokat működtet, emellett saját önkéntes orvoscsoporttal és kutyás keresőegységgel is rendelkezik.

Forrás: MRSZ/MTI

Fotó: Chripkó Lili/Magyar Református Szeretetszolgálat