Fél évvel ezelőtt az egész világot megrázta a Törökországban és Szíriában pusztító földrengések híre. Az elmúlt évtizedek legnagyobb természeti katasztrófája közel hatvanezer emberéletet követelt, és több mint kétszer ennyien megsérültek a földrengésekben, miközben emberek százezrei váltak egyik percről a másikra otthontalanná, nincstelenné. A tragikus eseményre, valamint a magyarországi kutató-mentőcsapatok szolgálatára emlékfát készített Juhász Márton ügyvezető igazgató és édesapja, Juhász András fafaragó művész, melyet 2023. szeptember 28-án adtak át hivatalosan a kezdeményezés mellé álló szervezetek számára.

Számos ország vezetője nyilvánított részvétet február elején Törökország és Szíria számára, és biztosította a katasztrófa által sújtott országokat támogatásáról. Közel száz országból érkeztek mentőcsapatok a helyszínre, köztük Magyarországról is: a magyar mentőcsapatok létszáma 167 fő volt, akiket 29 mentőkutya segített. A hazai kutató-mentőszolgálatok 35 túlélőt menekítettek ki a romok alól, közülük öt személyt a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja mentett meg.

A földrengés áldozataira emlékezve a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, a törökországi szolgálatban személyesen is szerepet vállaló Juhász Márton és édesapja, Juhász András fafaragóként közösen készítettek emlékoszlopot a mentésben résztvevő összes magyar mentőcsapat nevében.

Ilyenkor látszik csak igazán, hogy mennyire törékenyek vagyunk. Mindaz, amiért egy életen át küzdünk – az otthon melege, egy autó, egy jó munkahely -, mind-mind csak illúzió, ami pillanatok alatt az enyészeté lehet. Ebből is látszik, hogy a mi életünk végső soron nem a földi életre kellene, hogy berendezkedjen, hanem az örökkévalóságra, ahol a földi kincsek nem számítanak. Valahol ezt az örökkévalóságot, és a teremtő, mindeneket fenntartó, szerető Istent hivatott bemutatni az a motívumrendszer, melyet édesapámmal és több más alkotóval közösen megjelenítettünk ezen az emlékoszlopon, melyet a Hungary Helps ügynökséggel közösen tervezünk felállítani az áldozatok és a mentésben résztvevő magyar szervezetek emlékére Hatayban, Antakiában, vagy ahogy mi nevezzük, Antiókiában.– mesélt az emlékoszlop hivatalos átadásán Juhász Márton.

Azbej Tristan, az üldözött keresztyéneket segítő programokért felelős államtitkár úgy fogalmazott: ez a gesztus a török-magyar barátságot is szimbolizálja. „Minden egyes emberi élet a világmindenség megmentése. A magyarok több világmindenséget mentettek meg Törökországban, nehéz is felmérni azt a vigaszt és segítséget, amit nyújtottak. Ennek az együttérzésnek és szolidaritásnak az egyik jelképe ez az emlékfa, amely nemcsak az örökkévalóságot és az újjáéledés reményét jelképezi, hanem a magyar és török emberek barátságát is.”

Gülşen Karanis nagykövet asszony, a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségének vezetője hálás szívvel mondott köszönetet a magyarok segítségéért: „Kivételes látni a sok segítséget és önkéntes munkát, amit kapunk. Mindig emlékezni fogunk erre a szeretetre, kedvességre, szolidaritásra és támogatásra, ami árad a magyarokból.”

A fából készült emlékoszlopot még idén elhelyezik Törökországban a földrengés helyszínén, ahol a magyar csapatok végezték kutató-mentő szolgálatukat februárban.