A Kárpátaljai Református Egyházkerület idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, mely jeles évfordulóra különleges ajándékkal készült a Magyar Református Szeretetszolgálat. A centenárium alkalmából az Egyházkerület fenntartásában működő 24 ingyenkonyha működését támogatja a karitatív szervezet összesen 30 millió forint értékű élelmiszeradománnyal. A Szeretetszolgálat kiemelt céljának tekintette, hogy olyan módon emlékezzen meg a századik évfordulóról, amivel egyúttal a gyülekezetben élő rászoruló testvéreket is tudja segíteni. Az adománynak köszönhetően a következő 10 hónapban 50 tonnányi élelmiszer érkezik Kárpátaljára, ezzel közel 200 ezer melegétel elkészítéséhez járulhat hozzá az Alapítvány.

Ebből az alkalomból december 14-én sajtótájékoztatót tartottak a Kárpátaljai Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában Beregszászban.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy a rászorulók az emberi segítségen túl az Isteni szeretetet is megérezhetik, és ennek az egésznek ez a lényege, rendkívül hálásak az együttműködésért és a támogatásért. „A hitünkhöz a cselekedetek is hozzátartoznak. Fontos a szorgalmas, hűséges helytállás, amivel jelezzük azt, hogy az egymás mellé állás és együtt haladás tesz tanúbizonyságot Istenről” – zárta szavait.

Dr. Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a szükséget szenvedő ember mellé kötelességünk odaállni. „Magától értetődő volt, hogy segítjük a kárpátaljai testvéreinket. Hálásak vagyunk a sok-sok egyeztetésért, megbeszélésért, amelyeken mindig áldás van, ezen múlik a szeretetmunka eredményessége. A szoros egymásra figyelésnek, felelősségvállalásnak és együttműködésnek az eredménye ez a program. Az ötven tonnából pedig hat tonnát a felzárkózó településeinken élő, hátrányos helyzetben lévő testvéreink készítették, akik valódi, segítő és értékteremtő munkát végeznek” – mondta.

Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese, a határon túli kapcsolatokért felelős lelkipásztora részletesen tájékoztatta a programról a jelenlévőket.

A támogatási szerződések ünnepi aláírását követően közösen megtekintették a beregszászi gyülekezet ingyenkonyháját, majd a gáti óvodába látogattak, ahol megajándékozták a gyermekeket. A délután folyamán a Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége a szernyei gyülekezetet is meglátogatta.

A Magyar Református Szeretetszolgálat négyezer Nyilas Misi Pakkot adományoz Kárpát-medence-szerte, ebből mintegy kétezer csomagot juttat el Kárpátaljára.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os megalakulása óta támogatja a határon túli magyarságot különböző adományozási programjain keresztül, legyen szó akár tartós élelmiszerekről, tanszeradományokról vagy gyermekek nyári táboroztatásáról. A kárpátaljai magyarság támogatását mindig is szívügyének tekintette a Szeretetszolgálat, de az orosz-ukrán háború kitörése óta minden eddiginél nagyobb szerepet tölt be a térségben élők megsegítése: tavaly február óta már több mint 955 tonna tárgyi adomány került Kárpátaljára.