Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára a 2018. augusztus 17-én a Humanitárius Világnap alkalmából megrendezett „Életünk a terepen” című szakmai rendezvényen hangsúlyozta, hogy a magyar Kormány továbbra is elkötelezett a gyors és hatékony segítségnyújtás mellett, mind a szomszédságunkban, mind hazánktól távol. Beszédében köszönetet mondott azoknak a magyar szervezeteknek, akik évtizedek óta segítenek a bajbajutottakon.

A helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy napjainkban a természeti katasztrófák károsultjainak támogatása mellett egyre nagyobb kihívást jelentenek az elhúzódó fegyveres konfliktusok, a klímaváltozás, valamint az afrikai és közép-ázsiai országokra jellemző demográfiai trendek.  “Ezek a kihívások várhatóan csak súlyosbodni fognak az elkövetkezendő években-évtizedekben, így egyre nagyobb szükség lesz a humanitárius tevékenységet végző szakemberek és szervezetek munkájára. Ennek fényében nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium is jelentős szerepet vállal Magyarország humanitárius tevékenységében.” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A nyitóbeszédet követően elsőként Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programok vezetője, Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi fejlesztésekért és migrációért felelős vezetője, majd Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója tartottak előadást és mutatták be humanitárius tevékenységüket. Ezt követően France Mutombo Tshimuanga, az Afrikáért Alapítvány elnöke, Dr. Varga Melinda gyermekpszichiáter, valamint Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója osztották meg a résztvevőkkel a területen szerzett tapasztalataikat. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés betekintést engedett a humanitárius segítségnyújtás mindennapi valóságába, míg a különböző területeken dolgozók közvetlenül vitathatták meg egymással a terepmunka kihívásait és szépségeit.

Életünk a terepen – Humanitárius Világnap alkalmábol szervezett kerekasztal beszélgetés 2018. augusztus 17-én a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
Fotó:KKM/Burger Zsolt

A nemzetközi közösség 2008 óta minden év augusztus 19-én, a Humanitárius Világnap keretében megemlékezik az ENSZ bagdadi irodáját 2003-ban ezen a napon ért támadás 22 áldozatáról, valamint a humanitárius segítségnyújtásban résztvevők áldozatos munkájáról. A Humanitárius Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius segítségnyújtás fontosságára, a velejáró nehézségekre, illetve köszönetet mondjon azon résztvevő szervezeteknek és szakembereknek, amelyek aktívan és helyben hozzájárulnak az ember vagy természet által okozott katasztrófák keltette szenvedés azonnali enyhítéséhez.

 

Forrás: www.kormany.hu