Együttműködési megállapodást kötött a koronavírus-járvány miatt árván marad gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány a Karitatív Tanács tagszervezeteivel.

Az erről szóló dokumentumot Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, az alapítvány kuratóriumának tagja, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke és a tagszervezetek vezetői írták alá csütörtökön a Sándor-palotában. A Magyar Református Szeretetszolgálatot Juhász Márton ügyvezető képviselte.

Áder János elmondta, amikor április 18-án bejelentették feleségével közös szándékukat, hogy alapítványt hoznak létre a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítésére, 600 érintett gyermekről és 400 családról tudtak. Mára 952-re nőtt az árván maradt gyerekek és 600-ra az érintett családok száma.

Kitért arra: kezdeményezésüket sokan támogatták, civil szervezetek, önkormányzatok és magánszemélyek ajánlották fel segítségüket. Volt, aki ezer, volt aki több millió forintot ajánlott fel az alapítványnak – mondta az államfő, mindenkinek megköszönve a támogatást és a bátorítást.

Herczegh Anita kiemelte: az alapítványt úgy szeretnék működtetni, hogy ameddig lehet, ne kelljen a beérkezett adományokból az alapítvány működtetésére, az apparátusra költeniük. Ehhez szükségük van a segélyszervezetekre.

Hozzátette: a rendszerváltás után megalakult segélyszervezeteknek mára az ország minden régiójában vannak tagszervezetei, kiépült infrastruktúrával, raktárakkal rendelkeznek, és mindenhol ismerik az embereket, akik bizalommal fordulnak hozzájuk. Herczegh Anita reményét fejezte ki, hogy a Karitatív Tanács szervezetei is hírét viszik az alapítványnak, valamint segítenek felvenni a kapcsolatot a segítségre szorulókkal.
Soltész Miklós azt mondta: az elmúlt években a tanács tagszervezetei sok jót tettek közösen. A Regőczi Alapítvány megkeresése is jelzi, hogy közös munkájuk érték, és szükség van rá. Az államtitkár kitért arra, hogy az alapítvány névadója, Regőczi István sok száz árva gyermeknek adott otthont, lehetőséget az életben maradásra. Felidézte: amikor a belügy emberei fegyvert kerestek a katolikus papnál, azt mondta nekik, egyetlen fegyvere van, a kereszt. Úgy fogalmazott: ők, a tanács szervezetei is a kereszt tövében jöttek össze és a kereszt szellemében végzik munkájukat.

Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója arról beszélt: a koronavírus-járvány idején megsérült társadalom, kisebb közösségek gyógyulását az ilyen összefogások segíthetik a legjobban.

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson a világjárvány idején árván maradt gyermekeknek. Az alapítvány honlapja a https://regoczialapitvany.hu/ címen érhető el.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Bruzák Noémi