A Magyar Református Szeretetszolgálat régi vágya teljesült november 21-én a debreceni Kandia utcában: átadták az első Szülők házát, ahová azokat a távolról érkező családtagokat várják, akiknek nehéz anyagi körülményeik miatt problémát jelent gyermekük kezelése, műtétje idejére szálláshely finanszírozása a városban.

Az álom megvalósításához szükséges anyagi feltételeket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) legutóbbi Jónak lenni jó! programja biztosította: a már hagyományos adventi adománygyűjtés kedvezményezettje 2016-ban a Magyar Református Szeretetszolgálat volt, a beérkezett felajánlásokból pedig idén elkezdődhetett a hiánypótló otthon kialakítása.
A budapesti Bethesda Gyermekkórház mellett is működik egy hasonló intézmény, az Anyák házáról korábbi cikkünkben olvashatnak.
„Albert Schweitzer lelkipásztor és misszionárius orvosi szolgálatában elsőként arról gondoskodott, hogy legyen helye azoknak a hozzátartozóknak, akik Afrika távoli pontjairól érkeztek, hogy szeretteikkel legyenek a betegségben. A tapasztalat azt mutatta, hogy a betegek hamarabb gyógyulnak családtagjaik közelében, a gyógyító munka eredményesebb, mint amikor a rokonok távol maradnak” – hangsúlyozta Fekete Károly püspök az átadáson.

Beszédében arra is kitért, hogy egymás közelségében nemcsak a beteg állapota javul, hanem az egész családé is, hiszen a fizikailag egészséges családtagok lelke is gyógyításra szorul egy-egy krízishelyzetben. Az MRSZ a lakhatás biztosítása mellett szakemberek közreműködésével abban is segítséget nyújt a szülőknek, hogy helyt tudjanak állni a betegágy mellett, végig tudják kísérni gyermekük gyógyulását.
A debreceni otthonban egyidejűleg két család elszállásolására van lehetőség, a nagyobbik szoba testvérek fogadására is alkalmas, a kisebbik szobát egy-egy szülőpár részére alakították ki, ahol rendezett körülmények között tölthetik a várakozás napjait.

Az MRSZ együttműködik a Debreceni Egyetem klinikai központjával, amelynek gyermekosztályán egy arra kijelölt munkatárs beutalón ajánlhatja a hozzátartozóknak a Szülők házát. Mérlegeléskor figyelembe veszik többek között az eset súlyosságát, a kezelés időtartamát és a lakóhely távolságát.
„Krisztus-követőkként meg kell mutatnunk Isten cselekvő szeretetét a világnak. Ez a hely ennek nagyon jó példája” – beszélt a Szülők háza küldetéséről Oláh István, a Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke. A Debrecen-nagytemplomi református lelkész is olyan helynek nevezte a most átadott házat, ahol áldásokat tapasztalhatnak meg a betérők, ahol nemcsak testi, hanem lelki gyógyulások részeseivé is válhatnak.

Lutár Balázs, a szociális programok vezetője hangsúlyozta, hogy ez az élethelyzet önmagában óriási terhet ró a családokra, lelkileg és mentálisan is, ugyanakkor a kilátástalannak tűnő pillanatokban is van kihez fordulniuk. „Ez a ház egy kapcsolódási pontot jelent azoknak a családoknak is, akik még nem kerültek kapcsolatba Istennel, mert az itt töltött időben szolgálatunkon keresztül megismerhetik az Urat” – emelte ki.
A tapasztalatok alapján szeretnék a jövőben úgy tovább fejleszteni a programot, hogy az minél jobban szolgálhassa a családok igényeit. Terveik között szerepel újabb házak létrehozása Budapesten és olyan vidéki helyszíneken, ahol még egyáltalán nem működik ilyen jellegű szolgáltatás, ugyanakkor országos hatáskörű, elsősorban gyermekeket érintő kezelések folynak az ottani egészségügyi központokban.
A Szülők háza fenntartását a Magyar Református Szeretetszolgálat biztosítja, működését Önök is támogathatják a 1358-as adományvonal hívásával.

www.reformatus.hu
Szoták Orsolya, fotó: Dimény András