Bár az összefogás és a hit hegyeket mozgat, olykor nehéz bízni abban, hogy a munka valóban sikerrel járhat: a Tiszáninneni Református Egyházkerület Gere Gábor lelkipásztor által vezetett mentőcsapata is valami hasonlót érezhetett, amikor az árvíz és belvíz sújtotta területeken látszólag hiába szivattyúztak, a vízszint tovább emelkedett. „Ez volt a legnehezebb időszak: a szivattyúkkal kifelé haladtunk az utcán, a víz pedig jött utánunk. A házakhoz és az udvarokba egyre kevésbé lehetett bejutni” – meséli Varga János, az önkéntes csapat tagja. Két társával azonban erőt, fáradságot és odaszánást nem sajnálva, háromnapos megfeszített munka eredményeként az ingatlanokat elöntő víz jelentős részét sikerrel emelték át a Balatonba és a Sióba. A helyreállítási munkák azonban még több nehézséggel állították szembe a Szeretetszolgálat küldöttségét.

Bár a víz apadt, a sáros, felázott udvarok, tönkrement bútorok és málladozó falak lesújtó látványt nyújtottak. „Az önkéntes csapat segítségével mostanra sikerült annyira visszaszorítani a vizet, hogy csak a garázsok vannak víz alatt a város egy-két pontján, a katasztrófahelyzet, ha úgy vesszük, elhárult. Itt azonban egy nagyobb problémával is meg kell küzdenünk: ezeknek az embereknek ugyanis tényleg mindenük, még az a kevesük is, amijük volt, odaveszett, a segítségre óriási szükségük van most” – vélekedett Balázs Árpád, Siófok város polgármestere. A szeretetszolgálat a gyors mentés mellett ebben a helyzetben is támogatta a károsultakat: a munka a házak fertőtlenítésével és adományátadással folytatódott.

Volt is helye a segítségnek, hiszen a legrosszabb helyzetbe azok a családok kerültek, akik a napi betevőről is nehezen gondoskodnak, egy ehhez fogható katasztrófahelyzetre pedig egyáltalán nem tudnak felkészülni. „A ház alapját teljesen elmosta az eső, a plafon is több helyen megrepedt, egy része be is szakadt a víz súlya alatt. A palákat szőnyegekkel takartuk le, de a konyha még így is beázott, a bútoraink nagy részét ki kellett dobni” – mesélte Kalányos Gyöngyi, akinek házában majdnem combközépig állt a víz korábban. És bár a háromfős önkéntes csapat, valamint az MRSZ szerdai küldöttsége munkájáért nem várt viszonzást, a hála nem maradt el: „Óriási segítség ez nekem, szinte nem is tudom szavakba önteni. Négy kisgyerek és egy újszülött csecsemő mellett a mentés és az adományok nélkül nem tudtam volna mihez kezdeni” – tette hozzá az édesanya.

Ahhoz, hogy az átázott házakat lakóik minél előbb kiszáríthassák, az MRSZ szerdán 40 mázsa tűzifával érkezett a belvízkárosult családokhoz – ezúttal 14 családnak lett hosszabb távra elegendő tüzelője –, a mentés azonban itt nem ér véget: a szeretetszolgálat összesen 100 000 Ft értékben tisztítószerekkel és további adományokkal segíti majd a rászorultakat. A térségben továbbra is segítő, a mentési és a kárelhárítási munkákban résztvevő rendőrök és tűzoltók részére 200 000 forint értékben adott át ásványvizet a szeretetszolgálat.

Németi Noémi