Válaszút- Komplex digitális program a sikeres életpályáért projekt 

A koronavírus jelenléte óta, a rendezvény címe hallatán már kevesekben merül fel a kérdés, hogy mitől digitális egy tanévnyitó, sokan egyszerűen arra asszociálnak, hogy attól, hogy az online, személytelen térben történik. Hála Istennek, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa által fenntartott és működtetett Válaszút- Komplex digitális program a sikeres életpályáért című projektben a tanévnyitó ünnepség 2020. augusztus 28-án Ózdon, a Digitális Erőműben közel 300 fő részvételével zajlott. 

Múlt és jövő találkozása a jelenben 

A „digitális kultúra otthonaként” ismert, 150 éves épülethez érve, a program munkatársai maszkkal és kézfertőtlenítővel kínálnak, ami önmagában futurisztikus élmény, azonban Bakos Zsuzsanna – aki 2014 óta vezeti a Szeretetszolgálat ózdi irodáját és 2018 óta az innovatív szolgáltatásokban bővelkedő projektet helyben- programnyitó szavait hallgatva a szeretet jelenébe érkezünk. Köszöntőjét a Szendrőládi Roma Kurziós Kórus Szentélek jöjj című éneke követi, amely egészen meghitté hangolja a helyszín gépies légkörét. 

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese végzi a nyitóáhítat szolgálatát, aki a tékozló fiú történetét olvassa fel a Bibliából (Lukács evangéliuma, 15. fejezet, 11. vers), majd elmondja, hogy a példázat Isten szeretetéről szól. A történet legfőbb jelentése számunkra az, hogy „Lehetsz bárhol, bármilyen messze, tehettél bármit, nincs az a helyzet, az a távolság, ahonnan ne lehetne hazamenni”. De mit jelent a haza? „Az otthon az a hely, ahol nem kell szerepet játszani, mert ismernek, felesleges mást mutatni, mert ott tudják, mi az, amit szeretsz, mire vágysz. Ilyen az Isten szeretete is” – hallgatjuk Püspökhelyettes Úr szavait, aki azt üzeni a programban résztvevő diákoknak és családjuknak, hogy ha az Isten szeretetének vonzásában történnek a dolgok, akkor ezeken a történéseken áldás lesz. Mindannyian értékesek vagyunk, mindannyiunknak van valamilyen adottsága, talentuma és az Alapítvány programja jó színtere ezen értékek előhozatalának. 

A megható gondolatokat a Szendrőládi Roma Kurziós Zenekar a magyarországi, nem hivatalos cigány himnusz éneklésével egészíti ki (Zöld az erdő, zöld a hegy is), melynekzárósorait vallásos cigány közösségek így éneklik:  Megáldottál, megváltottál, / Országodba befogadtál.  

Riz Gábor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság Miniszteri biztosa Édesapja szavait idézi és azzal köszönti a jelenlévőket: „Senki sem különb nálad, egyedül rajtad múlik, hogy mivé leszel!” Miniszteri biztos Úr a projekt nevére utalva elmondja, hogy minden ember életében ott vannak a válaszutak: sodródás és tétlenség vs tudás-szerzés, fejlődés. Biztosítja a fiatalokat afelől, hogy a kormány nem hagyja őket tudás nélkül, az országnak szüksége van azokra, akik értéket képviselnek, tanulnak. Most a megszerzett tudást lehetőségük van kiegészíteni okos eszközökön keresztül, bátorítja őket, hogy akarjanak, merjenek többek lenni! 

Sörös Iván, a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Gyermekesély Főosztály Főosztályvezetője ünnepi beszédében kifejti, hogy amikor a projekt elindult, még nem volt koronavírus, azonban a megjelenésének időszakában megtapasztalhattuk, hogy a Válaszút projekt a 21. századi lehetőségeket hozza el a hátrányos helyzetű térségbe, amire egyre nagyobb szükség van. Hozzáteszi, hogy Ózdon sajátos társadalmi kihívásokkal nézünk szembe, ezért több felzárkóztatási program fut a térségben, összhangban a magyar kormány céljaival, amely elsődlegesen a lemorzsolódás, a korai iskolai elhagyás megszüntetése. Véleménye szerint, digitális eszközökkel, kortárs segítők bevonásával ez talán könnyebben elérhető.  

Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Igazgatóhelyettese, szociális fejlesztési és adománykoordinációs vezető meghökkentő kérdéssel indítja köszöntőjét: „Ki épített már homokvárat?” Majd Máthé evangéliumának 7. fejezetének 25-28. verseit olvassa fel a Bibliából és arra hívja fel a figyelmet, hogy építkezni mindig erőbefektetés, nem lehet megspórolni a munkát, az időt, csak így építhetünk biztos alapra. A Magyar Református Szeretetszolgálat életében ez az alap pedig a Krisztusba vetett hittel való szolgálat. A diákoknak azt javasolja, hogy a tanulmányaikban olyan alapokat tegyenek le, amelyre később karriert, majd családot építhetnek. Ehhez kínál segítséget a Válaszút program, hiszen a digitális innovációk ismerete és használata által, téren és időn átívelő kapuk nyílnak meg a diákok előtt. 

Igazgatóhelyettes Úr biztatását követően, Bakos Zsuzsanna szakmai vezető a programban résztvevő munkatársakat egyenként szólítja színpadra, ahol a Szendrőládi Roma Kurziós Kórus az Ároni áldás eléneklésével köszöni meg a programban való szolgálatukat.  

Papp Róbert Televíziós riporter, rendezőasszisztens, személyes élettörténetének bemutatásával motiválja a fiatalokat a tanulásra, Philip Zimbardo pszichológus professzor szavait idézve: „Az vagy, amit teszel!” Ha értelmes célokat tűzünk ki magunk elé, értelmes életünk lesz. Bizonyságtétele így hangzik: „Isten nélkül minden nehezebb, Istennel minden sikerülhet!” 

A Telenor Magyarország Zrt. a 2019/20-as tanévben csatlakozott a Válaszút digitális programunkhoz támogatóként. A korábbi 60 SIM kártya mellé most újabb 60, a programban résztvevő tanuló számára biztosítanak havi 30 gigabájt Hipernetet. Mészáros Attila, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója videóüzenetben kívánt sikeres tanévet a résztvevő fiataloknak.  

A digitális tanévnyitó a Szendrőládi Roma Kurziós Zenekar pörgős, pattogós dicsőítő műsorával és Csikainé Mihalik Éva ózdi református lelkész áldásával zárul, a tabletek átadása és közös szeretetvendégség után örömteli szívvel indulunk haza.  

 Köszönjük, hogy együtt, szeretetközösségként ünnepelhettünk, hogy valódi találkozásunk volt.  

Legyen áldás a megkezdett munkán a 2020/2021-es tanévben is!