Évről-évre egyre nagyobb kihívást jelent megfelelő helyszínt találni a Magyar Református Szeretetszolgálat Felzárkózó települések programjának ágazati találkozójára, hiszen ahogy a szolgálati helyszínek száma a kezdeti öt községről mostanra harmincnégyre növekedett, úgy a munkatársak létszáma is megsokszorozódott. Idén már közel száznyolcvan szakmai koordinátor, közösségi koordinátor és családmentor találkozott október 25-én Nagyecseden, hogy együtt értékeljék az elmúlt időszak eredményeit és közösen áttekintsék az előttük álló feladatokat.

Több mint négy évvel ezelőtt, 2019 nyarán vette kezdetét Felzárkózó települések néven az a hosszú távú kormányzati program, amely a KSH adatai alapján mért 300 legszegényebb település életét igyekszik segíteni a helyi szükségletek alapján. A Felzárkózó települések – vagy ahogyan a legtöbben ismerik, FETE – program lényege, hogy első lépésként a szakmai munkatársak elkészítenek egy települési diagnózist, hogy valós képet kapjanak arról, hogy milyen szolgáltatások hiányoznak az adott községből, és azokra kínáljanak megoldást a helyiek számára. A megvalósító szervezetek között a kezdetek óta jelen van a Magyar Református Szeretetszolgálat is: az első évben még csupán öt községben jelentek meg a zöld bárányos segítők, mostanra azonban már országszerte 34 településen van jelen a Magyarországi Református Egyház karitatív szervezete, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyétől egészen Baranyáig.

Az egyes megvalósított programok között számos átfedés található a települések között: a legkisebbek fejlesztését támogató baba-mama körök, a családi gazdálkodást elősegítő kiskert program vagy a különböző ügyintézési területeken nyújtott adminisztrációs segítség szinte mindenhol jelen van, de a helyi szükségletek és lehetőségek alapján változik a FETE szolgálata. Több településen a sportolás vált meghatározóvá, Mezőladányban sikerült helyi gazdaságfejlesztésen keresztül kézműves termékek előállítását – ezzel együtt a benne dolgozók megélhetését – segíteni, míg máshol az olyan alapvető szolgáltatások váltak nélkülözhetetlenné, mint a mosoda, a közösségi fürdő vagy a különböző szűrővizsgálatok biztosítása.

Egymás tapasztalatainak és jó gyakorlatainak megismerése miatt is érdemes időnként összegyűlni egy közös eszmecserére, melynek idén Nagyecsed szolgált otthonául, ahol 2021 óta van jelen a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársi közössége. Az október 25-i ágazati találkozó kezdetén a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Nagytiszteletű Szalay Kont köszöntötte az Ige szavával a megjelent munkatársakat, majd Czibere Károly elnök videóüzeneten keresztül, Juhász Márton ügyvezető igazgató és Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke személyesen köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozták: a FETE program szolgálatára rendkívül nagy szükségük van a településen élőknek, hiszen nemcsak hiányzó szolgáltatásokat tesznek elérhetővé a helyiek számára, hanem a közösségépítésben is komoly szerepet játszanak. A köszöntők után egy „díjátadóra” is sor került az ágazati találkozón: a kiemelkedő szakmai munkát végző kollégák elismeréseként a FETE-Oscar-díjat idén Fodorné Ferku Anita, Mezőladányban szolgálatot végző családmentor, valamint Kertiné Piros Mária szatmárcsekei közösségi koordinátor vehette át. A nap folytatásában a közös feladatokról és szakmai irányelvekről hallgattak előadásokat a munkatársak, mi pedig addig körbenéztünk a településen: milyen területeken segítette a nagyecsediek életét a FETE?

„Az az álmom, hogy focista legyek!”

A település műfüves pályáján találkozunk a 14 éves Rómeóval, aki a zord idő ellenére büszkén viseli az MRSZ zöld bárányos mezét. Nagyecseden ugyanis heti rendszerességgel tartanak fociedzéseket a fiatalok számára, akikkel már komoly sikereket elkönyvelhetnek rövid múltjuk ellenére. Az idei FETE Ligában a legjobbak közé került a nagyecsediek U12-es csapata, akik a felcsúti Pancho Arénában játszották a döntő mérkőzést, ezzel elnyerve a futball-liga második helyét. Rómeó is boldogan emlékezett vissza az eseményre: „Felejthetetlen élmény volt a Pancho Arénában játszani, de a heti edzéseket is ugyanannyira élvezem, mint a tétmérkőzéseket, hiszen számomra annyi a lényeg, hogy focizhassak. 11 éves koromban döntöttem el, hogy focista szeretnék lenni, és remélem, hogy olyan sikeres leszek, mint a példaképem, Christiano Ronaldo!” – mesélt motivációjáról Rómeó. A foci-sikerekben nincs hiány: a nagyecsedi Jelenlét Pont egyik következő feladata új polcok falra szerelése, ugyanis a mostaniak már roskadoznak a különböző bajnokságokon begyűjtött trófeáktól. Tehetséges fiatalokból sincs hiány a településen: az Ötrégiós Játékok gólkirályi címét, valamint a FETE Liga legjobb kapusának járó elismerést is bezsebelték már a helyiek, akik év végén újabb felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak, miután meghívást kaptak a Groupama Arénába, ahol a lelátón szurkolhatnak a több tízezer drukkerrel együtt.

Segítség a nyári viharkárok idején

A mögöttünk álló nyár nehéz időszak volt a nagyecsediek számára: a júliusi jégeső 617 lakóház tetejét tette tönkre, hatalmas anyagi kárt okozva a település lakói számára. A Magyar Református Szeretetszolgálat támogatta a kárt szenvedett családokat: az ország számos pontjáról érkeztek cserép, fólia és tetőléc felajánlások, a helyi FETE munkatársak pedig nemcsak az adományok kiosztásában, hanem a tetőfedéssel járó munkákban is kivették a részüket. Ennek most magunk is szemtanúi lehettünk: a 80 éves Bulyáki Gusztáv büszkén mutatta házának új tetejét, melyet a szeretetszolgálat munkatársai segítettek felrakni: „Az egész életemet ebben a házban éltem le. Amikor jött a jég júliusban, a teljes tetőt levitte a házról, ömlött a víz lefelé a szobákba. Nem tudtam, mitévő legyek, a nyugdíjamból nem tudtam volna kifizetni a javítást meg az anyagokat, kölcsönt kellett volna felvennem. Aztán láttam, ahogy járták az utcákat a szeretetszolgálat munkatársai, és kérdezték, kinek van szüksége segítségre. Jelentkeztünk, aztán hozták is a cserepeket, amiket fel is raktak. Azt kell, hogy mondjam: nagyon jó munkát végeztek, jól dolgoztak, hálásak vagyunk nekik!” – mesélt a nyári munkákról Guszti bácsi, miközben boldogan és büszkén mutatta házuk megújult tetejét.

Magvetés, ami később szökken szárba

A Magyar Református Szeretetszolgálat FETE programjának hétköznapjaiból sem maradhat el az evangélium örömüzenetének terjesztése, hiszen a szolgálatunk mit sem érne, ha nem kísérné Isten áldása. A nagyecsedi Jelenlét Pont munkatársai a missziónak különleges módját választották: bábelőadásokkal ismertetik meg a legkisebbekkel a bibliai történeteket, melyek számos kérdést nyitnak ki a gyermekekben. „Jézus lehet az én barátom is?” – ezt a kérdést tette fel Pócsiné Mózes Noémi ifjúságsegítő számára az egyik előadás végén egy óvodás kislány, aki úgy tapasztalja, a bábjáték teljesen bevonja a gyermekeket. „Azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek megértik az üzenetet, rácsodálkoznak a darab mondanivalójára, és az előadást követő interaktív beszélgetéseken rengeteg kérdést tesznek fel. Mostanra már 1400 gyermeket értünk el a térségben az őszi előadássorozatunkkal, de karácsonyi darabunkkal öt újabb településen is szeretnénk jelen lenni, így akár meg is dupláznánk a bevont gyermekek létszámát.” A nagyecsedi Zöld Angyalok, valamint a porcsalmai Igazgyöngy Bábcsoport tagjai is azt tapasztalják, hogy a pedagógusok is nyitottak szolgálatukra, a gyermekek között pedig rendkívül eredményes a misszió: „A bábmissziónk számára az a legfontosabb küldetés, hogy maradandó értéket, üzenetet adjunk át a kisgyermekek számára. Úgy látjuk, hogy ez egy magvetés, ami lehet, hogy csak évekkel később szökken szárba, de mindenképp kérdéseket nyit ki egy-egy történet a pici hallgatókban, ezek pedig a szeretet, a megbocsátás, a változás magjai.”

 

 

Fotók: Váradi Levente