Több mint 300 gyermek, nevelőszülő és intézményi munkatárs gyűlt össze december 15-én a Debreceni Református Nagytemplomban. A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepségén többek között az év nevelőszülőjét, lakásotthonát és támogató szervezetét is díjazták.

 A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ közel 10 éve szervez közös adventi ünnepséget Debrecenben, amikor a régióhoz tartozó öt megye nevelőszülői és gyermekei együtt készülhetnek a közelgő ünnepre, és hálát adhatnak a mögöttük álló évért.

Az ünnepi alkalom kezdetén a Tiszántúli Református Egyházkerület képviseletében Beszterczey András diakóniai tanácsos köszöntötte a vendégeket Lukács evangéliumának szavaival: „Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben, mert rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve…” (Lk 1, 46-49) Az áhítatban hangsúlyozta Beszterczey András, hogy Mária énekének, vagyis Magnificatnak fő üzenete, hogy habár Mária egy megalázott állapotban volt és sok mindent el kellett tűrnie, mégis hálára nyílt ajka. „Mi készteti vajon erre Máriát? A titok ebben van: rátekintett az Isten. Hiszen ha Isten valakire rátekint, az az ember áldott lesz. Krisztus számunkra is ezt az örömöt teszi lehetővé és elérhetővé.” – zárta adventi gondolatait a lelkipásztor.

A megjelent gyermekeket, szülőket és munkatársakat köszöntötte Bujdosó Balázs, a Magyarországi Református Diakóniai Iroda megbízott vezetője, dr. Kocsis Attila, a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ lelkipásztora és Miklósi Erzsébet intézményvezető is. A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője hangsúlyozta: „Nagy kihívás volt számunkra ez az év, kevés találkozással és nehéz feladatokkal. Megnehezítette a munkát a kapcsolatok hiánya, a világjárvány miatti félelem és az online oktatás kihívásai is. De ez a fontos: megnehezítette, de nem akadályozta! Hálásan köszönjük minden nevelőszülőnek és munkatársnak az egész éves áldozatos munkáját. Ezek a gyermekek, akiket Isten ránk bízott, csak rátok számíthatnak, nektek köszönhető, hogy ők otthont és biztonságot kaphattak.” – fejezte ki háláját Miklósi Erzsébet.

Az ünnepi alkalmon oklevéllel díjazták többek között Az Év Nevelőszülőit, Az Év Lakásotthonát és Az Év Munkatársait is. A Szabolcsveresmarti Református Egyházközség lett Az Év Támogató Gyülekezete, Szabó Béla, a Jánkmajtisi Református Gyülekezet lelkésze lett Az Év Támogató Lelkipásztora, Az Év Támogató Szervezete pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány lett. Az Alapítvány képviseletében Molnár Norbert lelkipásztor elmondta: idén a Gyermekvédelmi Központon keresztül 345 lakásotthonban vagy nevelőszülőnél élő gyermek karácsonyi álmát váltotta valóra az alapítvány karácsonyi Kívánságlista programján keresztül.

Az átadott ajándékok között játékok, ruhaneműk, sportszerek és hangszerek is fellelhetőek. Mindegyik ajándék értékes, de igazából az a szeretet teszi igazán értékessé, amit a nevelőszülők, az adományozók és mi beleteszünk. Ez a valódi küldetésünk, hogy szolgálatunkon keresztül Isten szeretetét tudjuk megmutatni az emberek számára.

– foglalta össze gondolatait Molnár Norbert. A karácsonyi ünnepség zárásaként az elmúlt év eseményiről készült fényképes összeállítást tekinthettek meg a jelenlévők, továbbá a nevelőszülőknél élő Balogh Amanda és Balogh Kitti zongorajátéka, Heinisch Gabriella szavalata és a Gyermekvédelmi Központ munkatársi kórusának éneke tette még teljesebbé az ünnepi hangulatot.