A szegénység elleni küzdelem világnapján, október 17-én adtuk át új raktárunkat Nagytarcsán, így mostantól a főváros agglomerációjában is megfelelő méretű és infrastruktúrájú raktárközpontból végezheti szeretetszolgálatunk adományozási tevékenységét. Az új épületben ellátott feladatokra már a következő hetekben is nagy szükség lesz: a mai nappal elindította adventi adománygyűjtő programjait a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Az új, nagytarcsai raktárépület közel 500 nm2 alapterületű, melyben akár 13 kamionnyi adomány is elfér a polcokon. A Magyar Református Szeretetszolgálat mértékegységével mérve ez azt jelenti, hogy a raktárban egy időben akár 7644 Szeretetdoboz is elhelyezhető, melyekkel segítheti az alapítvány a rászoruló családokat itthon és a határon túli magyar lakta térségekben. Az új raktárépületet a szegénység elleni küzdelem világnapján, október 17-én avatta fel ünnepélyes keretek között a szeretetszolgálat.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország Kormánya és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács számára rendkívül fontos, hogy segítse a rászorultakat és az elesetteket, mely szolgálatból a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetői és munkatársai nagyban kiveszik a részüket. „Két évvel ezelőtt a kormány úgy döntött, hogy az élelmiszer-felesleg kezelését professzionálisabb módon kell megoldani, és ebben segítséget nyújt a legnagyobb hat karitatív szervezet. Ezért is döntöttünk úgy, hogy támogatjuk a szervezeteket, hogy ebben a nemes, szükséges és fontos munkában részt vegyenek. Ebből a támogatásból épült meg ez a raktár is, és részben ebből a támogatásból tudja elvégezni a Magyar Református Szeretetszolgálat azt a munkát, amihez szakértelem, odafigyelés és az emberek szeretete szükséges” – zárta szavait.

Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke a Szentírás üzenetén keresztül számolt be arról, miért is fontos a rászorulók megsegítése: Mózes első könyvéből elevenítette fel József történetét, aki a gyűjtés fontosságáról beszél.

Fontos a raktár, fontos a gyűjtés, fontos az Istentől elkért bölcsesség, hogy gondviselői lehessünk azoknak az embereknek, akik ránk bízattak. József azt mondja: tegyél felelőssé egy embert, aki összegyűjti az adományokat, és amikor szükség van rá, akkor kiosztja, mert ez az életnek a záloga. A raktározásnak és az adományok osztásának ez az egyik legősibb bibliai képe. Ebben a raktárban semmi nincs, ami a miénk lenne, mindent úgy kaptunk, hogy aztán továbbadjuk.

Hozzátette: Krisztusról kell tanúbizonyságot tennünk, aki elküldött a feladatra, és így felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindannyiunknak adatott valami, amit továbbadhatunk. „Ez a raktárrendszer hosszú távon teszi fenntarthatóvá és kiszámíthatóvá a szeretetszolgálat működését, és ez olyan fejlemény, amiért hálaadással kell lennünk” – mondta.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezetője kiemelte: nagy öröm az új raktár a szervezet életében, hiszen éppen a szegénység elleni küzdelem világnapján valósul meg a raktár átadása, szimbolizálva, hogy ebben a küzdelemben lehet az alapítványra számítani. Az új raktárépület már a következő hetekben elkezdheti munkáját, hiszen az adventi adománygyűjtéseket már októberben elindítja a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Idén egymással párhuzamosan három adománygyűjtést is hirdet az adventet megelőző időszakban a szeretetszolgálat. A Szeretetdoboz programunk keretében az a célunk, hogy 100 ezer kilogramm tartósélelmiszert gyűjtsünk össze, és ezeket az adományokat eljuttassuk a nélkülözőknek Kárpát-medence-szerte.  A rászoruló gyermekek számára könyveket, játékokat és édességet a Nyilas Misi Pakknak elnevezett cipősdobozokban gyűjtünk, valamint idén is segíthetünk valóra váltani 1358 nélkülöző gyermek karácsonyi álmát a Kívánságlista programban” – tájékoztatta a hallgatóságot Juhász Márton.

Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese, társadalmi missziókat vezető lelkipásztora áldást kért az itt folyó munkára és szolgálatra a 103. zsoltár szavaival: „Az áldással azt a hitünket is kifejezzük, hogy ezt az épületet nemcsak a Magyar Református Szeretetszolgálat, hanem a mi Urunk veszi használatba, hogy segítségével a Mi Megváltó Istenünk művének gyümölcseiben részesítsük azokat, akik rászorulnak, és akiket ránk bízott az Úr. Ez a raktár Isten szolgálatának az eszköze, és emlékeztet bennünket arra, hogy minden, amit teszünk, az Isten nevének dicsőségére történjen. Nem mást akarunk: a mi Urunk kinyújtott karjaként körbeöleljük azokat, akik számunkra fontosak.

Az épület átadását követően azonnal kezdetét vette az év legintenzívebb adománygyűjtő időszaka: az adventi adománygyűjtéseit a raktár átadásával egyidőben elindítja a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy a karácsonyt megelőző hetekben hazánkban, valamint a határon túli magyarság körében legalább tízezer nehéz helyzetben élő gyermeket, családot és idős testvért tudjon támogatni a karitatív szervezet.