A göncruszkai Talentum Református Kórus adventi koncertet adott december 10-én, szombaton délben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának galériaszintjén. A gyermekek a repülőtéri kápolna előtti folyosóról örvendeztették meg az utascsarnokban várakozók szívét.

Katona Viktória, az MRSZ társadalmi missziókért felelős lelkipásztora kérdésünkre elmondta, a cél az, hogy a várakozók szívéhez közelebb hozzák az adventet és a karácsony igazi lényegét, ráirányítva a figyelmet e különleges misszióra, a Repülőtéri Lelkészség munkájára.

„A reptéren a kápolna napi húsz órán át tart nyitva, segíti az utazókat és a dolgozókat. Itt egyaránt van lehetőség az elcsendesedésre és a lelkigondozásra.”

Katona Viktória kiemelte, hogy a repülőtéri lelkészi szolgálat fontos feladatot töltött be a háborús menekültek fogadásában is.

Sohajda Zsuzsa és Zoltán, a göncruszkai lelkészházaspár huszonhét gyermekkel készült az adventi koncertre. „Megnézhetjük a repteret, ez óriási élmény számunkra, hiszen a gyerekek közül szinte senki sem volt még itt, így láthat igazi repülőt, és csodálatos ajándékokat kaptunk a repülőtér menedzsmentjétől” – mondta Sohajda Zsuzsa.

Az alkalom Krasznai Andrea repülőtéri lelkész szervezésében valósult meg.

„Bartos Mónika országgyűlési képviselővel Göncruszkán jártunk, és személyesen megtapasztaltuk azt a „csodát”, amit a lelkészházaspár az elmúlt években megcselekedett. Megindító volt mindaz, amit láttunk és hallottunk. Az egyházi énekmondásnak az elmúlt évek szép hagyományt teremtettek a polgári légi közlekedés hazai fellegvárában. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Göncruszkán élénk az egyházzenei élet, létezik református zenekar és kórus, örömmel hívtam meg őket.”

A COVID-időszak előtt többször énekelte be az utascsarnokot a Központi Református Kórus, kürtkoncertet adott Gärtner Elemér, és fellépett már a zselízi, Révész Tibor esperes vezette néptánccsoport is.

„A repülőtéri alkalmazottak mindig örömmel fogadják, és nagyon várják ezeket a református zenei alkalmakat. Kiállnak a különböző légitársaságok irodái elé a folyosóra, vagy az indulási szintről hallgatják a koncertet, az utazóközönséggel együtt. Tízezer méter magasan, az ég és föld köztiségtől való félelem olyan lelki atmoszférát teremt, amelyben az énekmondással oldjuk a légi úton közlekedőkben a félelmet, a szorongást. Az egyházzenei rendezvények így kerülnek az emberi élet szolgálatába, továbbá fókuszálják a figyelmet az adventi ünnepkör valóságára, és segítik lelki készülődésünket karácsony ünnepére” – hangsúlyozza a lelkésznő.

A Budapest Airport Zrt. menedzsmentje nagy szeretettel készült a gyermekek és kísérőik fogadására: ajándékcsomaggal, édességgel és élelmiszerrel. A koncert után Szabó István igazgató bekísérte a gyermekeket a tranzitzónába, megismertetve a repülés világának különlegességét a gyerekekkel, valamint megtekintették a le-és felszálló légimadarat.