A Magyar Református Szeretetszolgálat évente több tízezer rászoruló számára nyújt segítséget határon innen és túl, legyen szó akár tárgyi adományokról, szociális fejlesztés biztosításáról vagy tehetséggondozásról. Ez a sokrétű segítő szolgálat azonban nem valósulhatna meg az adományozók nagylelkű támogatása nélkül – nekik mondtunk köszönetet ünnepi keretek között március 24-én a Károlyi-Csekonics palotában. Az ünnepi alkalmon búcsúztunk Novák Katalin Jószolgálati Nagykövetünktől, aki köztársasági elnöksége idején szünetelteti megbízását.

A Magyar Református Szeretetszolgálat hagyományai szerint minden évben ünnepélyes keretek között köszöni meg azoknak a cégeknek, vállalkozóknak, adományozóknak a támogatását, akik hozzájárultak akár egy-egy kiválasztott program, akár az alapítvány működésének finanszírozásához. Habár a pandémia miatt az elmúlt két esztendőben nem lehetett megtartani a rendezvényt, de a javuló járványhelyzetet követően 2022. március 24-én ismét személyesen találkozhattak a támogatók a Károlyi-Csekonics palotában.

Az ünnepi alkalmat Főtiszteletű Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke nyitotta meg áhítatával, amiben kiemelte: a jótékonykodás az isteni szeretetből indul ki, és ennek a szeretetnek a továbbadása. „Az Istenbe vetett bizalomban mindig ott van a felebarát. Ha ezzel a felebaráti szeretettel adunk másoknak, sokkal többet fog érni, hatékonyabbá válik a segítség. Hozzá fog tenni ahhoz, hogy a világ biztosabb alapokon nyugodjon, és ehhez mi is hozzáadhatunk a saját jótékonykodásunkkal.” – fogalmazott a Zsinat lelkészi elnöke.

A Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke, dr. Czibere Károly megköszönte az adományozók támogatását, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy az alapítvány segíteni tudjon a nélkülözésben élőkön határon innen és túl. Hangsúlyozta, hogy habár a Szeretetszolgálat megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyarság támogatására, de az orosz-ukrán háború még inkább megmutatta, hogy nemcsak az alapítványra, hanem a hazai református gyülekezetekre, egyházi intézményekre is számíthatnak a határon túliak. Czibere Károly megköszönte Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek, hogy Jószolgálati nagykövetként segítette a szervezetet, és csatlakozott a zöld mellényes angyalok csapatához. A Magyar Református Szeretetszolgálat tavaly szeptemberében kérte fel az akkori családokért felelős tárca nélküli minisztert a posztra, amelyet az államfői kinevezése idejére felfüggeszt.

A Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Juhász Márton egy személyes történetet keresztül érzékeltette, hogy mit jelentenek az adományozók az alapítvány számára: „A Nyugati pályaudvaron szolgáltunk munkatársaimmal a menekülők között, amikor egy férfi, Emil önként jelentkezett, hogy szeretne segíteni a vasútállomáson található közvécék takarításában. Elmondta, hogy neki nem az a fontos, hogy a kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében legyen, és az sem számít, ha senki sem köszöni meg neki ezt a szolgálatot. Egyszerűen csak jönni akart, és ott segíteni, ahol a szükséget meglátta. Nagyon sok olyan alkalmat tudnék felsorolni, amikor mi sem vertük nagy dobra, hol segítünk, és az adományozóink közül is sokan külön kérik, hogy hadd maradjanak a háttérben. De ennek az alkalomnak mégiscsak az a lényege,  hogy lássuk egymást, találkozzunk, és hogy támogatóinkat köszönteni tudjuk, akik nélkül nem végezhetnénk ezt a sokrétű szolgálatot.” – foglalta össze az alkalom legfőbb célját Juhász Márton.

Az ünnepi alkalmon a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetői ajándékot nyújtottak át az adományozóknak. Az eseményt irodalmi és zenei programok színesítették. Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész Reményik Sándor-versekből idézett, a zenei szolgálatot pedig Ábrahám Márta hegedűművész együttese, az Ábrahám Quartet nyújtotta.