Egymástól függetlenül két tűzeset is sújtotta az erdélyi magyarságot az elmúlt hétvége folyamán. Január 22-én délután leégett a kidei református gyülekezet parókiájának tetőszerkezete, vasárnap pedig a háromszéki Kommandón nyolc lakóház vált a tűz martalékává. Személyi sérülés nem történt, azonban több család – köztük kisgyermekesek is – szinte mindenét elveszítette. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai azonnali gyorssegélyt juttatnak el a településekre, valamint országos adománygyűjtést hirdetnek a károsultak megsegítésére.

 Ahogyan több erdélyi hírportál beszámolt arról, két váratlan tűzeset történt az elmúlt hétvégén. Szombat délután a Kolozsvár melletti Szamosmenti-hátság legnagyobb tömbmagyar településén, Kidén a református gyülekezet parókiájának tetőszerkezete teljes égészében leégett. A tűzvészben senki sem sérült meg, Nagy Tibor Sándor lelkipásztor és családja időben kimenekült az égő épületből, azonban jelentős anyagi kár keletkezett. Másnap délelőtt tűz ütött ki Kommandón, amiben 5 ház teljesen és 3 ház tetőszerkezete leégett. A tűzesetben tizennyolc személynek és köztük három gyereknek mindene odaveszett.

A tragédia hallatán a Magyar Református Szeretetszolgálat azonnali gyorssegélyként tartósélelmiszer csomagokat, higiéniai felszereléseket, ruhákat és takarókat juttat el a károsultak megsegítésére. „Következő feladatunk, hogy pontos helyszíni felmérést végezzünk arról, hogy milyen tárgyi adományokra van szükségük leghamarabb a tűzeset károsultjainak, hiszen célunk, hogy valódi, hathatós segítséget nyújthassunk számukra.” – ismertette a terveket Szilágyi Zoltán lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat erdélyi adománykoordinációs kollégája.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a kommandói és kidei tűzeset károsultjainak megsegítésére országos adománygyűjtést is hirdet, melyhez bárki csatlakozhat tetszőleges összeg felajánlásával az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.

 

Kiemelt kép: RMDSZ – Háromszéki Területi Szervezet/Facebook