Villámcsapás szerűen érkezett június 27-én a pusztító vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ami eleinte könnyű nyári zápornak tűnt, rövid időn belül komollyá fordult: több mint 26 000 fogyasztói helyszínen még most sincs áram a megyében, 31 épület lakhatatlanná vált, 80 főnek azonnal el kellett hagynia az otthonát. A hatóságok eddig 591 káresetet tudtak felszámolni, de további 800 eset felszámolásán még dolgoznak. A környék valamennyi hivatásos és önkéntes tűzoltója szolgálatot teljesít ezekben az órákban is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz fordult segítségért. Kérelmükben leírták: ebben a természeti csapásban a magyar lakosság összefogására van szükségük, hiszen önállóan teljesen kilátástalannak tűnik helyzetük.  

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke június 28-án személyesen utazott el megnézni a szabolcsi viharkárt szenvedett településeket. A környéken élőket biztosította arról, hogy imádságban hordozzák a települések életét, és minden lehetséges módon támogatják a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtő felhívását, mely összeggel a kárt szenvedett egyházközségeket és családokat egyaránt kívánják támogatni. Több gyülekezetben a vasárnapi istentiszteleten hívják fel a figyelmet a gyűjtésre, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hatalmas pusztítást végzett a csütörtöki vihar, a szükséges munkálatokhoz pedig összefogásra és segítségre van szüksége a térségnek.

A viharkár érintettjei számára június 28-án országos adománygyűjtést hirdet a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány. Bármilyen kis összeg nagy segítséget jelent, hiszen több száz család otthona szenvedett kárt a hirtelen lesújtó, pusztító erejű viharban.

Az adományokat az alábbi módon lehet eljuttatni a Magyar Református Szeretetszolgálat számára:

Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank)

Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Viharkár”

Nemzetközi bankszámlaszám: HU04-1070-2019-8500-8898-5010-0002

SWIFT-kód: CIBH HU HB

Adományvonal: 1358 (egy hívás/SMS 250 forint adományt jelent)