Az adománygyűjtésbe a Magyar Református Szeretetszolgálat is bekapcsolódott, adományaikat a 10702019-85008898-51100005 számlaszámra juttathatják el, a közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Árvácska”.

November 30-án, az esti órákban tűz ütött ki a nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthonban. A református intézményében olyan nők és gyermekek élnek, akik családon belüli erőszak elől menekülve vagy családjukból kimenekítve kerületek a településre. Az otthonnak eddig 31 lakója volt, akik közül hét gyermek és tizenkét felnőtt tartózkodott szobáiban a tűz keletkezésekor – azonban senki sem sérült meg. A tűzesetet valószínűleg elektromos készülék meghibásodása okozta.

Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese elmondta, a 2002-ben épült intézmény 35 férőhelyből tizenötöt ért kár, de a katasztrófavédelem nem engedi, hogy gondozottat tartsanak az épületben, ameddig el nem különítik a különböző szárnyakat. A tüzet csupán három tűzoltóautó segítségével sikerült megfékezni, azonban az oltás miatt szétázott a ház, a megmaradt szobákból is órákon keresztül kellett még merni a vizet.

„Az egyházkerületünk holnap tud dönteni a továbbiakról, reméljük, reggel a biztosítói bejárással indul a napunk, ez nagy segítség lesz a tervezésben – az azonban már most biztos, hogy 40-45 millió forintos a kár” – foglalta össze Nagy Csaba. Mint mondta, komoly támogatási hullám indult el máris, többen vittek adományokat az otthonba. „Jelenleg komoly nehézséget okoz, hogy elhelyezzük a tárgyi adományokat, ezért reméljük, nem sértünk meg senkit, ha azt kérjük, hogy ezek átadásával várjanak egy kicsit” – tette hozzá.

Az esperes hálásan számolt be róla, hogy a faluban a Hetednapi Adventista Egyház is fenntart egy anyaotthont és egy idősek otthonát, ahová befogadják a katasztrófa sújtott édesanyákat és gyermekeiket. „Az édesanyák érthető módon megszeppentek, de mindenkiről gondoskodni fogunk. Hiába történt katasztrófa, ettől függetlenül is megtartjuk Mikulás-ünnepségünket és ugyanúgy ünnepeljük majd a karácsonyt is – hangsúlyozta Nagy Csaba. – Ma, advent kezdetén Zakariásról prédikáltam, akinek a neve azt jelenti: megemlékezik rólunk az Isten. Erre kell most figyelnünk, mert Ő valóban nem felejt el bennünket.”

Forrás: reformatus.hu
Fotó: Muzslay Péter – Somogyi Hírlap