A Magyar Református Szeretetszolgálat országos gyűjtésének adományát adta át csütörtök délelőtt Horvátországban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, valamint az Alapítvány képviseletében Oláh István kuratóriumi elnök és Juhász Márton ügyvezető igazgató a sziszeki katolikus egyházmegyének a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására. Az MRSZ egy hónapos adománygyűjtésére 13.000 euró érkezett.

2020. december 31-én tette közzé felhívását a Magyar Református Szeretetszolgálat, miután a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengés pusztított Horvátországban. A Magyar Református Szeretetszolgálat a tragikus hírek hallatán Szenn Péterrel, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökével vette fel a kapcsolatot, aki elmondta, hogy leginkább anyagi támogatásra lenne szükségük a helybélieknek, hiszen a földrengés epicentrumának számító Petrinja városa és környéke romokban áll. A Magyar Református Szeretetszolgálat a horvátországi károsultak megsegítésére ezért egy hónapos országos adománygyűjtést hirdetett, melynek kedvezményezettje a Sziszeki Egyházmegye. A rövid határidő ellenére sikerült az előre kitűzött cél többszeresét összegyűjteni: magánszemélyek, gyülekezetek és egyházmegyék felajánlásainak köszönhetően január végéig közel ötmillió forint érkezett a déli szomszédaink megsegítésére.

„Amint értesültünk a természeti katasztrófáról, azonnal indíttatást éreztünk, hogy segíteni tudjunk horvátországi testvéreinknek. A földrengés legnagyobb károsultja Petrinja városa, mely a Sziszek-Monoszlói megyében található, ezért született ez a döntés, hogy a Sziszeki Egyházmegyén keresztül nyújtunk anyagi segítséget, és az újjáépítési munkálatokat támogatjuk adományunkkal. A sziszeki püspök hálásan és meghatódva fogadta a felajánlást, hogy a horvát katolikus egyházmegye támogatására siet a Magyar Református Szeretetszolgálat.”

– ismertette az adománygyűjtéssel kapcsolatban Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

Az adományt 2021. február 18-án adta át Vlado Kosic, a Sziszeki Egyházmegye püspöke számára Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, valamint az Alapítvány képviseletében Oláh István kuratóriumi elnök és Juhász Márton ügyvezető igazgató.

Soltész Miklós kiemelte: a magyar segítségnyújtás több lábon áll. Az egyik a karitatív szervezetek által nyújtott támogatások, a másik – de legalább ilyen fontos – a magyar kormány, illetve a magyarországi horvát közösség hozzájárulása a helyreállításhoz. A magyar kormány Petrinjában felújít egy iskolát, Zazinában pedig egy templomot épít újjá. A magyarországi karitatív szervezetek összességében több mint százmillió forinttal támogatták eddig a horvátországi földrengés károsultjait. Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke 50 ezer kuna (2,3 millió forint) adományt nyújtott át a sziszeki egyházmegyének, amely a horvátországi magyar reformátusok adományaiból gyűlt össze.

Vlado Kosic megköszönte Magyarországnak és a magyar államnak, valamint Szenn Péter püspöknek a támogatást, mint mondta, bajban ismerszik meg a barát. Kiemelte továbbá, hogy az egyházmegyében 15 templomot kell teljesen lebontani és 16-ot szükséges felújítani. December 29. óta nem lehet a templomokban szentmisét tartani, ez gyakorlatilag a fél püspökséget érinti.

Fotók: Sisačka biskupija