108 darab napelemes lámpával, 500 elemlámpával, 400 kilogramm gyertyával és két áramfejlesztővel vitte el a Betlehemi csillag fényét Kárpátaljára a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az adományoknak köszönhetően biztosítottá vált, hogy áramkimaradás esetén is megtarthatóak legyenek az ünnepi istentiszteletek.

 Az orosz-ukrán háború következtében teljes Ukrajna területén, így Kárpátalján is egyre nagyobb problémát okoznak a rendszeressé vált áramszünetek. Erre a helyzetre reagálva hirdetett országos adománygyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat „Betlehemi csillag” elnevezéssel, melynek keretében gyertyákat és elemlámpákat gyűjtöttünk, valamint a beérkező pénzügyi felajánlásokból napelemes, nagy teljesítményű lámpákat vásárolt szeretetszolgálatunk a határon túli református gyülekezetek megsegítésére.

December 20-án – karácsony hetében utoljára – Beregszászba érkeztek a Magyar Református Szeretetszolgálat adományokat szállító kisbuszai, ahol a „Betlehemi csillag” adománygyűjtésre érkezett felajánlások mellett további egészségügyi- és diakóniai intézmények számára is adtunk át adományokat. 108 darab napelemes lámpa került a 108 kárpátaljai református gyülekezethez, melyeknek köszönhetően áramkimaradás esetén is megtarthatóak a templomokban a karácsonyi istentiszteletek. A templomok világítását szolgáló eszközök mellett további 500 darab elemlámpa és 400 kilogrammnyi gyertya, valamint két áramfejlesztő is érkezett, melyek az egyházközségek által kerülnek szétosztásra az intézmények és családok között. A Magyar Református Szeretetszolgálat gondoskodott róla, hogy a karácsonyi asztalok se maradjanak üresek: a világító eszközök mellett még 1 tonna tartós élelmiszer és 280 darab ajándékokkal megtöltött cipősdoboz került a határon túli gyülekezetekhez, valamint a gyermekotthonokban felnövő árvák és félárvák számára 140 darab MRSZ-es Pöttyös Panna baba került adományként. Mindezek mellett a Munkácsi Gyermekkórház részére üstöket és üstházakat, valamint ponyvasátrakat adományoztunk, hogy áramszünet idején is biztosított lehessen az egészségügyi intézményben ápolt gyermekek étkeztetése.

Az adományokat a gyülekezetek nevében Főtiszteletű Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke köszönte meg, aki hozzátette: a Betlehemi csillag akció olyan üzenetet közvetít, ami az emberi összefogás által Istenre mutat karácsonyhoz közeledve.

Az adományok célba juttatását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.