A Magyar Református Szeretetszolgálat szakmai zárókonferenciát szervezett augusztus 3-án Ózdon, ugyanis az alapítvány egyik számottevő fejlesztési projektje, a „Válaszút – Komplex digitális program a sikeres életpályáért” lezárult.

Az ötéves programba 120 gyermeket vontak be, akik 2018-ban még a hetedik osztályt kezdték el, ma már pedig a felnőttkor küszöbén állnak. Az eseményen közösen értékelték és ünnepelték a projekt eredményeit a jelenlévők. A Válaszút lehetőséget teremtett olyan útravalót adni a fiatalok számára, ami a program lezárta után is velük marad. Az alapítvány célja az volt, hogy segítse a tudatos pályaválasztást, és végigkísérje a fiatalokat a választott úton.

Az alkalom kezdetén Tóth Judit Nikoletta, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Gyermekesély Főosztály osztályvezetőjével köszöntötte a jelenlévőket: „Szívügyünknek tekintjük ezt a projektet, amit igyekeztünk támogatni, hiszen nagyon fontos társadalmi felzárkóztatáshoz köthető célkitűzése van” – mondta. „Nélkülözhetetlen szerepet tölt be, s hatalmas felelősséget vállal” – zárta szavait.

Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgató helyettese kiemelte, mennyire hálás, hogy itt lehet. „Hálás vagyok, hogy ilyen csapat állt össze a projektben, és azért is, hogy ennyire innovatív módon tudtuk megvalósítani a szakmai munkát” – mondta.

Az alkalom kezdetén Sztojka Szabina, az Országos Református Cigánymisszió vezető lelkipásztora tartott az áhítatot az Lk 15, 8-10. alapján. „Ez a példázat a mi példázatunk is. Keressük a drahmát, nemcsak a saját életünkben, hanem másokéban is, hiszen ha valami jó dolog történik egy közösségben, akkor együtt örülünk. Ezek a kis örömök tartanak bennünket együtt, és adnak erőt a szolgálat során. Az Istentő való öröm az, ami megtart minket.”

A Válaszút programot Bakos Zsuzsanna szakmai vezető ismertette. A projekt keretében 2018-2023 között 120 fővel dolgoztak, és ez idő alatt 11 ezer alkalommal találkoztak a fiatalokkal és a családjaikkal. A projekt komplex módon nyújtott segítséget: a szociális mentoráláson túl kiterjedt a mentálhigiénés, a pályaorientációs, oktatási, valamint a szabadidős területekre is.

Herczeg Bálint, a HÉTFA Kutatóintézet munkatársa ismertette a Válaszút Komplex Digitális Program eredményeit, majd kerekasztal-beszélgetések következtek: a válaszút program és a tanodák világáról dr. Eperjesi Tamás, a Református Szeretetszolgálat felzárkózási osztályvezetője kérdezte Jósvay Istvánt, a Szendrői Református Tanoda vezetőjét, Váradiné Emesét, a Málta Ózdi Tanoda vezetőjét, Iván-Csizi Orsolyát, a Tündérkert Gyerekház vezetőjét, és Rita nővért, aki a Szent Ferenc Kisnővérei képviseletében érkezett az alkalomra.

Az oktatási intézmények Válaszút programmal kapcsolatos tapasztalatait, az együttműködés további lehetőségeit vizsgálta Horváthné Sebestyén Márta, a Válaszút program mentorának moderálásában Pénzesné Bartha Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója, valamint Varjánné Nyilas Krisztina, a Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgató helyettese.

A sport tematikájú kerekasztal-beszélgetést dr. Kovács Barnabás nagykövet, volt Barcelonai Főkonzul, Zsinati tag vezette, és Balogh Barnát, a Barca Academy Hungary ügyvezető igazgatóját, Tasi Krisztinát, a Máltai Szeretetszolgálat képviselőjét, és Soós Istvánt, az MRSZA sportkoordinátorát kérdezte arról, hogy az aktív, közösségi testmozgás miképpen lehet hatással a fiatalok életvezetésére.

A digitalizáció mint a hátrányok leküzdésének eszköze: a témáról Bodnár Dániel, az MRSZA digitális pedagógiai asszisztense tanácskozott dr. Kozupné Tóth Biankával, a Vasvár úti Általános Iskola igazgató helyettesével, Tóth Judittal, a BM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Gyermekesély Főosztály osztályvezetőjével, Nagy Gáborral, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgató helyettesével, Gyulai Ádámmal, valamint Talián Melindával, a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság Ózdi irodájának munkatársaival.

Az ebédet követően a Válaszút programban résztvevő fiatalok szolgáltak énekszóval és zenével, majd a Playback Színház improvizációs alkalma következett, ahol a résztvevők együtt, közösen, játékos formában élték át újra a projektet a visszajátszás-újraírás módszerével.