A koronavírus okozta járványhelyzetben tízmillió maszkot ajánlott fel a kínai Chi Fu Investment Fund Management Zrt. a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak (NHKT). A Magyar Református Szeretetszolgálat 1,6 millió maszkot oszt szét.

Az adomány keddi budapesti átadásán részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, az NHKT elnöke, Austin Jieh, a Chi Fu Investment Fund Management Zrt. vezérigazgatója valamint a karitatív szervezetek képviselői.

A 10 millió maszkból 1,6 milliót a Magyar Református Szeretetszolgálat oszt ki, és további 1,5 millió-1,5 millió darabot pedig a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, a Johannita Segítő Szolgálat és a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat 300-300 ezer maszkot oszt szét.

A maszkokból kétmillió határon túl kerül kiosztásra: Erdélybe egymillió, a Felvidékre 500 ezer, Kárpátaljára és Délvidékre 250-250 ezer maszkot juttatnak el a szervezetek.

Juhász Márton, az átadásnak helyet adó Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a karitatív tanács tagjainak nevében arról beszélt, nagyon nehéz bő egy évet tudhatunk magunk mögött. Hozzátette: a Magyar Református Szeretetszolgálat 381 millió forint értékű tárgyi adományt jutatott célba az elmúlt 12 hónapban.

Fotó: MTI/Mónus Márton