Heti útravaló – Újév

„Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem.”

Jn 3,30

Az óév végén és az újév elején az ember számot vet egy kicsit, majd latba veti a lehetőségeket. Megnézzük, hogy a mögöttünk lévő esztendőben volt-e növekedés, milyen arányban történt, mikkel lettünk gazdagabbak. Ha pedig előre nézünk, akkor számba vetjük, hol lehet még növekedést elérni. Kicsit lehet úgy hangzik most mindez, mintha valami nagy cégnek az évértékelője, valamint újévi ütemterve lenne. Pedig ugyancsak igaz ez az életünkre nézve is. Ha megnézzük, szinte minden a növekedésről szól. Testi, szellemi, anyagi növekedés… Azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy tudjunk növekedni mindezekben, mert ha sikerül megvalósítani, akkor azt mondhatjuk sikereket értünk el az életben. Ha pedig nem érezzük, hogy lenne növekedés, akkor azt kudarcként könyveljük el.

A fenti igét Keresztelő János mondta egykoron tanítványainak. Azon indokból tanítja így őket, hogy a tanítványok megdöbbenve tapasztalják annak a bizonyos názáreti Jézusnak a sikereit. Ő is keresztel és tanítványokat gyűjt maga köré. Kíváncsiak voltak mit szól mind ehhez János. Talán arra számítottak, hogy János mindezt kihívásnak fogja tekinteni és versenybe száll Jézussal. De ő nem így cselekedett, hanem azt mondja: Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem.

Mert az ő feladata az volt, hogy utat készítsen a Messiásnak, Jézusnak. Most, hogy megérkezett, Neki kell növekednie, Neki kell minél több emberhez elérnie, mert Ő fogja a Szabadítást elhozni. És igen, most arra van szükség, hogy ő (mármint János) kisebbé legyen.

Bizony, ennek az igének nagyon igaznak kellene lennie a mi életünkre nézve is. Hiszen az ember szereti önmagát nagynak titulálni, azon dolgozik, hogy mások nagynak lássák. Pedig igazán arra lenne szükségünk, hogy mi magunk egy kicsit kisebbé legyünk, és engedjük, hogy Krisztus növekedjen a szívünkben. Mert ha Őt beengedjük az életünkbe és nem mi akarunk lenni minden áron az elsők, hanem engedjük, hogy Krisztus legyen az első, akkor Ő egy utánozhatatlan, lemásolhatatlan növekedést fog bennünk elindítani.

Mert általa fogunk növekedni a kegyelemben, a szeretetben. És ha tudunk növekedni ebben a krisztusi szeretetben, akkor embertársainkkal való viszonyunk is meg fog újulni. Az irántuk, a felebarátaink irányába tanúsított szeretetben is növekedni fogunk. Furcsa ellentmondásként hangozhat, de igazi növekedés akkor lehet az életünkben, ha kisebbé válunk. Kisebbé válunk a földi kincsek és örömök hajszolásában, kisebbé válunk az önmagunk fényezésében, kisebbé válunk mindenféle önzőségben.

Legyen Krisztus az első, mert Ő a legnagyobb növekedést tudja megadni életünkben: az örök élet ajándékát!

Így kívánok Krisztusban gazdag, Boldog Új Esztendőt!