Újabb ingatlanmentés a Magyar Református Szeretetszolgálattal

Tetőfedéssel segített egy rászoruló családon a Magyar Református Szeretetszolgálat a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtasson, miután februárban egy váratlan tűzeset folytán a lakóingatlan teljes tetőszerkezete leégett. Az ingatlanmentő csapat küldetése, hogy helyi önkéntesekkel összefogva reményt és segítő kezet nyújtson azokban a krízishelyzetekben, melyeket a nehéz helyzetben élő családok önerőből nem tudnának finanszírozni.

Idén februárban egy tragikus tűzeset rázta meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtass lakóinak életét: a Kossuth utcában leégett egy családi ház teljes hátsó része és tetőszerkezete. A házból a háromgyermekes egyedülálló édesanya, Borbála gyermekeivel ki tudott menekülni, azonban a ház hátsó részében élő nagymama a kórházban belehalt súlyos égési sérüléseibe.

„Még ma is tisztán emlékszem arra a téli délutánra. A gyerekek vidáman felkiáltottak, hogy valahol tűzijáték van a közelben, és már szaladtak is ki a házból, nekem pedig egyből az jutott eszembe, hogy ki lehet olyan felelőtlen, hogy a házhoz ennyire közel szórakozik, hiszen egészen közelről hallottuk a robbanásszerű hangokat. Aztán az udvarra kiérve láttuk, hogy lángokban áll az egész hátsó épület.” – idézte fel a februárban történteket Borbála.

A gyermekeket kérte, hogy hívjanak segítséget, ő pedig édesanyját menekítette ki az égő épületből. A tűzoltók és a mentőszolgálat munkatársai perceken belül megérkeztek a helyszínre: a lángokat sikeresen megfékezték, azonban az idős asszonyt már nem lehetett megmenteni, belehalt súlyos égési sérüléseibe. A lelki teher, a gyász elhordozása mellett komoly anyagi nehézségekkel is küzd a család, így a ház tetőcseréjére és felújítására semmilyen tartalék nem állt rendelkezésükre, biztosítással pedig nem rendelkezett otthonuk, így mostanáig nem tudtak visszaköltözni az ingatlanba. A településen széleskörű összefogás vette kezdetét a család megsegítésére: az önkormányzat pénzügyi támogatást nyújtott, a község lakói elsősorban tárgyi adományokat gyűjtöttek a nehéz helyzetbe került családnak, biztosították az áram visszakapcsolását az ingatlanba, miközben Dudásné Tóth Margit, a Nyírtassi Egyesített Szociális Intézmény családsegítő munkatársa felvette a kapcsolatot a környéken aktív szerepet vállaló Magyar Református Szeretetszolgálattal. Az alapítvány anyagi segítséget, valamint tűzifát, tartós élelmiszereket és tisztítószereket biztosított a család számára, majd hozzákezdtek az ingatlanmentő akció megszervezéséhez az önkormányzattal összefogva. A munka a helyi önkéntes segítőknek köszönhetően a pünkösdi hosszú hétvégén el is kezdődhetett, melyről Jenei Erzsébet, Nyírtass község polgármestere számolt be: „Büszke vagyok a település dolgozóira és lakóira, hiszen valóban tanúbizonyságot tettek arról, hogy képesek vagyunk segíteni a bajbajutottakon. A kémény építését a polgárőrök kezdték, az új tetőszerkezetet is önkéntesként építette egy kedves ács ismerősünk, és az egész hivatal munkatársi közössége itt volt a hétvégén, pakoltuk a gerendákat, ellátást biztosítottunk a segítőknek, gyűjtöttük a felajánlásokat, mindenki tette a dolgát.” – mesélt az összefogásról a polgármester.

A munka befejezésében vállalt szerepet a Magyar Református Szeretetszolgálat ingatlanmentő csapata, akik május 21-én rögzítették a trapézlemezeket a tetőszerkezetre, majd befejezték a kémény munkálatait, így a tetőfedéssel újra lakhatóvá válik a család otthona. Nem ez az első eset, hogy a Szeretetszolgálat felújítással segít egy rászoruló családon: „Az elmúlt időszakban megsokasodtak azok a jelzések Szeretetszolgálatunk felé, amikor egy váratlan krízis miatt olyan helyzetbe kerültek mentorált családjaink, hogy bizonytalanná vált lakhatásuk, a felújításra pedig önerőből képtelenek lennének. Ekkor született az elhatározás, hogy hozzunk létre egy saját ingatlanmentő csapatot, amely ezekben az esetekben valódi kétkezi segítséget tud nyújtani, legyen szó akár vezetékcseréről vagy most éppen tetőfedésről. Két dolgot azonban fontos kiemelni: az ingatlanmentést nem tudjuk nagyüzemben végezni, csupán eseti jelleggel, hiszen a Szeretetszolgálatra több tízezer nélkülöző számít, másrészt nagyon fontos szerepet játszanak a helyi önkéntes segítők, akikkel összefogásban tudjuk végezni szolgálatunkat.” – mesélt az ingatlanmentésről Dobis-Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.