„Ti vagytok a föld sója.” (Mt 5,13)

A só életünk nélkülözhetetlen része, én el sem tudok képzelni levest, sült krumplit, sült tojást só nélkül, sőt még a palacsintába is szoktam tenni belőle. A só kicsiny, de szükséges összetevője az ételnek. Egy feladata van, hogy ízesebbé, jobbá tegye az ételt. Amikor Jézus a követőiről beszél, akkor őket a sóhoz hasonlítja. A só jobbá teszi az ételt, ez keresztyénként azt jelenti számunkra, tedd jobbá ezt a világot. Ennek a világnak most erre van szüksége.

A világ jelenleg soha nem látott gondokkal küzd. Egy szemmel láthatatlan ellenséggel vette fel a harcot az emberiség. Ennek a harcnak áldozatai vannak. Áldozatok, akik megfertőződtek, akik elhunytak, akik gyászolnak, akik a korlátozó intézkedések miatt vesztették el munkahelyüket, vagy kényszerülnek bezárva maradni egyedül otthonukba.

Ti vagytok a föld sója! Ebben a helyzetben is szól hozzánk az Ige. Talán azt kérded: hogyan tudnám én jobbá tenni ezt a világot, mikor kicsiny vagyok és az én életem is korlátozva van, különösen ebben az időszakban? 

Sóból kevés is elég, de hatása az egész ételre kiterjed. Lehet, hogy kicsi, amit tehetünk, de hatása óriási. Amit mindenki meg tud tenni, az az imádság szolgálata. Ehhez nem kell semmi más, csak két összekulcsolt kéz, és Isten elé lehet vinni másokat. Azzal is hatunk, amikor felhívjuk telefonon ismerőseinket, beszélgetünk vele, megkérdezzük, hogy szüksége van-e segítségre. Ha még tehetjük, segítsük önkéntes munkánkkal mások életét, szájmaszkok varrásával, élelmiszer csomagok eljuttatásával, vagy adomány nyújtásával. Minden segítség számít. Mert a világnak szüksége van azokra, akik sóként hatnak. Ez a világ jobb lett Krisztus szeretete által, aki maga is megtapasztalta ezt a végtelen szeretetet:

„Ti vagytok a föld sója!”

Áldás, békesség!

Oláh István

elnök

Magyar Református Szeretetszolgálat