Színházlátogatáson jártak az ózdi fiatalok

2022. október 23-án a Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi munkatársai 7 gyermeket juttattak el a Független Színház Magyarország /Independent Theater Hungary/ budapesti, interaktív előadására.

A Független Színház Magyarország 2007 óta működik. Legfőbb céljuk, hogy párbeszédet kezdeményezzenek és indítsanak el a mindannyiunkat érintő társadalmi kérdések kapcsán, felhívva a figyelmet arra, hogy mi magunk mit tehetünk a helyzet javítása érdekében. Szeretnék, ha származástól függetlenül és közösen tennénk azért, hogy egy jobb és nyitottabb világban élhessünk.

A most megtekintett előadás „Mi vagyunk ’56” címmel került bemutatásra. Legfőbb témája az 1956-ban, a Corvin közben harcoló roma szabadságharcosok hőstettének bemutatása volt.  A 25 perces interaktív előadáson a gyermekek – mint a darab valós szereplői – belebújhattak a hősök szerepébe és átérezhették azokat a lelki magasságokat és mélységeket, melyeket a „valódi” hősök is átélhettek a szabadságharc során.

Az előadást követően egy közös beszélgetésen hallhattak a résztvevők a hősökről, családjaikról és az 1956 utáni élethelyzeteikről, esetleges mártírhalálukról.