Segíteni Isten kinyújtott karjaként – Példaértékű összefogás Debrecenben

Debrecenben már hagyománynak számít, hogy az adventi időszakban olyan összehangolt karitatív tevékenység veszi kezdetét, melyben az önkormányzat, a történelmi egyházak és a város lakossága egyaránt szerepet vállalnak. A közös adománygyűjtést beharangozó sajtótájékoztatón a résztvevők hangsúlyozták: a gazdasági nehézségek ellenére keresztyén kötelességünk, hogy még inkább figyeljünk a rászorulókra.

A válsághelyzetben a mélységek is megnőnek, jelen van a mélyebbre jutás lehetősége. Nem szeretnénk, ha még nagyobb lenne a leszakadás, és ennek érdekében fognak össze idén is a történelmi egyházak a város vezetésével és a Karitatív Testülettel, hogy segíteni tudjunk annak a több ezer rászoruló nagycsaládnak és idős testvérünknek, akik szükséget szenvednek. Isten kinyújtott karjai szeretnénk lenni, és több kar még messzebb érhet el.” – foglalta össze a városi összefogás hátterét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A református egyház mellett a római- és görögkatolikus gyülekezetek is részt vesznek a közös összefogásban. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és dr. Seszták István atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalának irodaigazgatója egyaránt rámutatott, hogy az energiaválság és gazdasági nehézségek miatt terhelt világban talán még nehezebb odafigyelni másokra, de ebben a helyzetben kell a legtöbbet megtennünk, hogy megéljük azt a szeretetet, amelyet Jézus Krisztustól tanultunk.

Debrecennek fontos karaktere az összefogás” – hangsúlyozta dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban tartott sajtótájékoztatón. Ahogy a város vezetője elmondta: a szomszédban dúló orosz-ukrán háború nyilvánvalóan a határ túloldalán okozza a legszomorúbb veszteségeket, de az európai emberek életére is komoly hatással van, így Debrecenre is. Habár a cívisváros alapvetően egy jómódú településnek számít, mégis több ezren szorulnak támogatásra, így az idei adventi időszakban is itt van az ideje és a szükségessége a segítségnek.

Az idei közös egyházi-városi adománygyűjtést érintő változásokat Széles Diána alpolgármester ismertette. A Szeretetdobozokkal célzottan keresnek meg cégeket, nagyvállalatokat és iskolákat, hogy a munkavállalók számára megkönnyítsék és helybe vigyék az adományozás lehetőséget. Mindezek mellett a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban, a Myra Kávézóban, valamint a Thomas Mann utcán található Család- és Gyermekjóléti Központban a város lakosai is leadhatják tárgyi adományaikat, melyek között tartós élelmiszerek, tisztító- és tisztálkodási szerek, édességek és gyerekjátékok egyaránt szerepelhetnek. A raktározási és logisztikai feladatokat idén is a Magyar Református Szeretetszolgálat végzi, éppen ezért az adománygyűjtés is az MRSZ jól ismert Szeretetdobozaiban történik.

A sajtótájékoztatót Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke Szabó Magda gondolataival zárta:

Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.