Radírozzuk ki a különbségeket!

A Magyar Református Szeretetszolgálat nyári tanszergyűjtésének eredményeként több mint nyolcszáz, nehéz körülmények között élő családot támogattunk iskolatáskával és tanszerrel augusztus utolsó napjaiban.

A Magyar Református Szeretetszolgálat hosszú évek óta, minden nyáron meghirdeti tanszergyűjtő akcióját. A „Radírozzuk ki a különbségeket” címet viselő kampányunk célja, hogy a nehéz helyzetben lévő családok számára megkönnyítsük a tanévkezdést, és adományunkkal csökkenteni tudjuk az iskolakezdéssel járó kiadásokat.

Oláh István, az Alapítvány kuratóriumi elnöke így foglalta össze a kampány üzenetét: „Mindnyájan szeretnénk egy igazságos társadalomban élni, ahol mindenki egyenlő esélyekkel indul, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy ez nem mindig valósul meg. A Magyar Református Szeretetszolgálatnál mi abban hiszünk, hogy Isten előtt mindannyian ugyanolyanok vagyunk, ugyanabban a szeretetben részesülünk, és azért dolgozunk, hogy ebből valamit meg tudjunk valósítani a mindennapi életben is. Szeretnénk a különbségeket csökkenteni, és ennek példája tanszergyűjtési akciónk is, hogy a kisgyermekek minden szükséges írószerrel gazdagon ellátva, szép iskolatáskával a hátukon kezdhessék az új tanévet.”

A július 1-jén indult országos gyűjtéshez számos kis-és középvállalkozás, iskola és gyülekezet is csatlakozott. Nagymértékben segítette kezdeményezésünket a népszerű iskolatáska márka, a Belmil, akik száz darab új táskát ajánlottak fel, mintegy kétmillió forint értékben az Alapítvány számára. Augusztus folyamán országszerte több ponton, Szegedtől Budapesten át egészen Mátészalkáig több tucat áruházi gyűjtést is tartott a Magyar Református Szeretetszolgálat, amikor arra buzdítottuk a vásárlókat, hogy egy-egy írószerrel járuljanak hozzá a nélkülözésben élő gyermekek tanévkezdéséhez.

Az iskolatáskák és tanszercsomagok augusztus 29. és szeptember 5. között kerültek kiosztásra országszerte több helyszínen, valamint a kárpátaljai és erdélyi rászoruló családok és intézmények is részesülnek az adományokból. Közel 800 család számára tudtuk csökkenteni a tanévkezdéssel járó kiadásokat. Az adományok összértéke meghaladja a 6 millió forintot.


Digitális tanévnyitó Ózdon

A Válaszút Program keretében augusztus 30-án digitális tanévnyitó ünnepséget szervezett a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Ózdon. A digitális felzárkózást segítő programban jelenleg három ózdi iskola 64 diákja vesz részt. A Szeretetszolgálat ózdi irodája által megvalósított „Válaszút” projekt célja, hogy lépésről-lépésre, 7. osztálytól az iskola és szakmaválasztáson át az érettségi megszerzéséig, majd a felsőoktatásba, illetve munkaerő-piacon történő elhelyezkedésig végig kísérjenek legalább 120 diákot. Mindezt úgy, hogy folyamatos támogatást adnak az iskolai előrehaladáshoz, a családi nehézségek kezeléséhez, az önismeret fejlődéséhez, a kortárs kapcsolatokban való eligazodáshoz, az egészségmegőrzéséhez, valamint a gazdaságilag önálló élet megtervezéséhez és megvalósításához.

A Digitális Tanévnyitón nyitó áhítatán Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese úgy fogalmazott az oktatás szerepéről: „A legfontosabb dolog a tanításban, a nevelésben, az egymással való foglalkozásban az, hogy a tanuló számára megfelelő módon történjen az, amit teszünk. Mert ha neki megfelelő módon történik, akkor lesz jó az eredmény, akkor lesz sikeres vállalásunk.”

Az ünnepségen Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese egy tudományos kísérlet eredményét tárta a hallgatóság elé, miszerint a kedves vagy bántó szavaknak még a környezetünkben élő növényekre is hatása van. Hatványozottan igaz ez az állítás a gyermekekre is: „Ránk is hatással van a környezetünk, és az amit, amit az emberektől kapunk. Fontos, hogy ezek a szavak, és azok tartalma olyan üzenetet közvetítsenek, amiben fejlődni és növekedni tudunk.”

A program a „Válaszút – Komplex digitális program a sikeres életpályáért” EFOP – 5.2.1. – 17 – 2017-00011 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.