A Magyar Református Szeretetszolgálat 2018-ban indította el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon Válaszút Programját, mely szociális-fejlesztési kezdeményezés keretében az elmúlt években összesen 240 fiatal számára nyújtottak hosszútávú segítséget az alapítvány munkatársai, hogy a nehéz körülmények között felnövő diákok esélyt, példát és lehetőséget kapjanak a további társadalmi leszakadásuk megfékezésére.

Az MRSZ ózdi programja 2023-ban véget ér, így a Szeretetszolgálat a Válaszút utolsó karácsonyi időszakában szerette volna a tárgyi ajándékok mellett élményekkel is megörvendeztetni a fiatalokat. A legaktívabb 18 ózdi és járdánházi rászoruló diák és kísérőik számára egy budapesti meglepetés kirándulást szervezett az egyházi karitatív szervezet: december 13-án közös ebéd után tekintették meg a fiatalok a tavaly átadott Magyar Zene Házát, ahol a kortárs építészet lenyűgöző helyszínén a magyar zenetörténet fontos alakjairól hallhattak izgalmas előadást a Válaszutas diákok.

A kulturális programot követően a fiatalokat személyesen köszöntötte és ajándékozta meg Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat nevében dr. Czibere Károly kuratóriumi elnök és Juhász Márton ügyvezető igazgató.

Balog Zoltán kiemelte, milyen nagy megtiszteltetés számára, hogy jelen lehet. „Először hatvannégy évvel ezelőtt jártam Ózdon, vagyis pólyában voltam, hiszen ott születtem, majd Járdánházán laktunk” – szólította meg a fiatalokat, akikkel azonnal megtalálva a közös hangot felemlegették a térség településeit.

Egy személyes történettel helyezte a hallgatóság szívére karácsony igaz üzenetét: „ha tőled valaki segítséget kér, és képes vagy neki segíteni, akkor ne mondd azt, hogy ne. Hiszen akkor megértetted azt, hogy Jézus azért született, mert szükség volt rá. Isten nem mondta azt, hogy nem, hanem hozzánk küldte a Megváltót. S attól kezdve, tőle bárki igaz szívvel kér a nagy szükségben, mindig azt mondja, hogy igen. Ezt kívánom nektek: ha az embernek valamennyije van, abból mindig tud adni, mert a szeretetnek ez a lényege” – zárta szavait.

A közös imát követően Czibere Károly szólt a jelenlévőkhöz: „világunkban sokszor feltételhez kötött az ajándékozás, mindig ott van a ha. Isten egyedülálló abban, hogy nem támaszt feltételt. Úgy szeret bennünket, ahogy vagyunk, és ez egy óriási dolog. Ajándékkal készültünk számotokra, s valaki van a csomagok mögött, aki ismer benneteket: hiszen egyedül Krisztusé a dicsőség, hogy ebben a körben tudunk találkozni, neki hálát adni és Őt magasztalni” – emelte ki.

A hazaindulás előtt még egy további élménnyel gazdagodhatnak a fiatalok: a városligeti műjégpályán tehették próbára magukat.