Önkénteseink tették újra lakhatóvá egy hódmezővásárhelyi férfi otthonát

Rendkívüli önkéntes összefogással válhatott újra lakhatóvá egy idős hódmezővásárhelyi bácsi otthona, amely a nagy mennyiségű kosz és por miatt légúti megbetegedést okozott a 80 éves férfinál, ráadásul az ingatlanban uralkodó körülmények nem alkalmasak gázkonvektor üzemeltetésére tűzveszély miatt, így december végén a gázórát is leszerelte a szolgáltató. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai miután megismerték Sándor bácsi történetét, önkéntes összefogást hirdettek, melyhez a helyi gyülekezetek tagjai, cserkészek és a szeretetszolgálat munkatársai is csatlakoztak.

Karácsony estéjén Sándor bácsi erős légszomj miatt hívta ki az ügyeletes orvost, majd panaszai miatt végül mentők szállították el a sürgősségi osztályra. A kiérkező egészségügyi szakemberek figyeltek fel az erős gázszagra, ezért értesítették a szolgáltatót. A gázszivárgás gyanúja megalapozott volt, ezért a gázórát leszerelték a műszaki szakemberek, egyúttal jelezték a tulajdonos felé: addig nem üzemeltethetők újra a konvektorok, amíg a házban uralkodó körülmények nem javulnak, hiszen a kosz és a szemét miatt a konvektorok nem megközelíthetőek, valamint fokozottan tűzveszélyes a fűtőtestek környezete. Sándor bácsi kilátástalan helyzetbe került: hideg, kihűlt otthona már az egészségére is ártalmas, de nyugdíjasként szűkös anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy szociális otthonba költözzön.

Ezen a ponton fordult segítségért a Magyar Református Szeretetszolgálathoz, akik a helyi gyülekezetekkel összefogva önkéntes segítőket toboroztak a ház rendbetételére. „Január 27-én a népes önkéntes csapat elvégezte első lépésként a szükséges lomtalanítást, takarítást és fertőtlenítést, mellyel több mázsa szeméttől szabadulhatott meg Sándor bácsi otthona. A takarítás után következő lépésként a nyílászárók fertőtlenítése és zsíroldó kezelése, illetve a függönyök, szőnyegek és egyéb lakástextíliák kicserélése történik, valamint az önkéntes csapathoz szobafestő is csatlakozott, aki tisztasági festéssel segíti majd a ház állapotának javítását.” – mesélt az elvégzett munkáról Mándi Ferenc, a Magyar Református Szeretetszolgálat Csongrád-Csanád megyei képviselője. Az önkéntes akció elsődleges célja, hogy a ház belsejének és udvarának rendbetétele után a gázóra visszaszerelésre kerüljön és biztosítva legyen az otthon melege Sándor bácsi számára.